Preminuo Marti Ahtisari

Ahtisari je 2008. dobio Nobelovu nagradu za mir za „njegove velike napore u rješavanju međunarodnih konflikata, na više kontinenata i duže od tri decenije“

13190 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bivši predsjednik Finske Marti Ahtisari i nekadašnji specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo preminuo je u 86. godini, prenose finski mediji.

Ahtisari je 2008. dobio Nobelovu nagradu za mir za „njegove velike napore u rješavanju međunarodnih konflikata, na više kontinenata i duže od tri decenije“.

Ahtisari je „igrao značajnu ulogu u naporima da se riješi nekoliko ozbiljnih i višegodišnjih konflikata“, navedeno je u obrazloženju Nobelovog komiteta u kojem je istaknuto njegovo zalaganje u rješavanju konflikata od Namibije i Aceha do Kosova i Iraka, podsjeća Danas.

Ahtisari je na dužnosti predsjednika Finske bio od 1994. do 2000.

Prije nego što je postao predsjednik, bio je na više važnih pozicija u finskom ministarstvu spoljnih poslova i u Ujedinjenim nacijama.

ma
foto: Reuters

„Duboko smo ožalošćeni viješću o smrti predsednika Martija Ahtisarija. Marti Ahtisari vjerovao je u ljude, civilizaciju i dobrotu i živio je veliki život. Bio je predsjednik u vrijeme promjena, koje je usmjerilo Finsku u globalnu EU eru“, saopštio je predsjednik Finske Sauli Ninisto.

Ahtisarija je za specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova imenovao tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan. Ahtisarijev plan odbacili su i srpska strana i Savjet bezbjednosti UN, a on je postao osnova za proglašenje nezavisnosti Kosova.

Bonus video: