Govoriti i o cijeni neuspjelog proširenja

Evropski analitičari kažu da EU treba da promijeni razgovor o troškovima integracija

10260 pregleda 1 komentar(a)
Nedostatak kredibiliteta ometa politiku proširenja, Foto: Rojters
Nedostatak kredibiliteta ometa politiku proširenja, Foto: Rojters

Evropska unija mora da se reformiše prije daljeg proširenja, zemlje kandidati moraju da osjete koristi i prije punopravnog članstva, a umjesto procjena troškova njihove integracije mora više da se govori o cijeni neuspjelog proširenja, ocijenili su stručnjaci evropskih nevladinih organizacija.

Enđeluše Morina iz Evropskog savjeta za spoljne poslove (ECFR) izjavila je da nedostatak institucionalnih reformi unutar EU ometa proširenje, što je pokazalo i ponašanje premijera Mađarske Viktora Orbana prilikom odlučivanja o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom na samitu EU sredinom decembra.

“Unutrašnje reforme su zaista potrebne. EU teško funkcioniše zbog pitanja upravljanja, problema s vladavinom prava i uslovljavanja i zbog previše ograničavajućeg glasanja kvalifikovanom većinom. EU nije u poziciji da dovodi nove članice, što otežava proces proširenja”, kazala je Morina, a prenio portal EUObserver.

Ta institucionalna pitanja se gomilaju, po njenom mišljenju, uz već postojeći nedostatak kredibiliteta koji je ometao politiku proširenja u posljednje vrijeme.

“Mapa puta, vremenski okvir i politička ozbiljnost su od suštinskog značaja. Trenutno nam nedostaju sva tri”, rekla je Morina, dodajući da je kredibilna posvećenost vremenskom okviru bila ključna za motivaciju zemalja kandidata da sprovedu reforme prjie velikog proširenja 2004.

To je prije svega geostrateška cijena. Za zapadni Balkan, ovo je vjerovatno posljednji trenutak da EU može da potisne maligni uticaj Rusije i Kine

Stiven Blokmans iz Centra za evropske političke studije (CEPS) ukazao je na problem nedostatka konkretnih, kredibilnih prednosti za zemlje koje su u procesu pristupanja.

“Trenutno se pregovori o pristupanju odvijaju bez bilo kakvih benefita u prelaznom periodu prije punopravnog članstva. Rezultat toga je da zemlje gube želju za reforme”, smatra Blokmans.

Proces pristupanja dodatno otežava opstrukcija samih država članica, kazao je Blokmans i dodao da pojedine države zloupotrebljavaju pravo veta za ostvarenje domaćih političkih ciljeva.

Morina i Blokmans su istakli i da EU treba da promijeni razgovor o troškovima integracije i da treba pričati o cijeni neproširenja, prenijela je agencija Beta.

“To je prije svega geostrateška cijena. Za Zapadni Balkan, ovo je vjerovatno posljednji trenutak da EU može da potisne maligni uticaj Rusije i Kine”, ocijenila je Morina.

Blokmans je ocijenio da bi nestabilnost Ukrajine mogla da dovede do većih migracija i da bi to trebalo da bude argument za Mađarsku, koja nije glasala za otvaranje pregovora s Ukrajinom. On je dodao da će ulaganje u mirnu, uspješnu Ukrajinu koštati manje nego suočavanje s posljedicama neuspjeha.

“Ako se osvrnete na veliko proširenje 2004. godine, ove zemlje su učinile nevjerovatno. Došlo je do ekonomskog napretka, zajedno s geopolitičkom stabilizacijom Evrope iza gvozdene zavjese. Moramo da ponovimo ovu uspješnu priču”, rekao je Blokmans.

Morina takođe smatra da članstvo Ukrajine ne bi dugo bilo teret za finansije EU, imajući u vidu njenu radnu snagu, poljoprivredni i energetski potencijal.

Bonus video: