Lideri EU će na samitu ponoviti odlučnost da nastave da pružaju vojnu podršku Ukrajini

"Evropski savjet takođe ponavlja hitnu potrebu da se ubrza isporuka municije i projektila", takođe se navodi u nacrtu teksta u koji je Rojters imao uvid

1432 pregleda 0 komentar(a)
Ukrajinski vojnici na ratištu, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici na ratištu, Foto: Reuters

Lideri Evropske unije (EU) ponoviće odlučnost da nastave da pružaju "blagovremenu, predvidljivu i održivu vojnu podršku" Ukrajini na samitu u četvrtak, navodi se u nacrtu zaključaka sastanka.

"Evropski savjet takođe ponavlja hitnu potrebu da se ubrza isporuka municije i projektila", takođe se navodi u nacrtu teksta u koji je Rojters imao uvid.

Nacrt zaključaka samita ostavlja otvorenim da li će se lideri takođe obavezati da ulože još pet milijardi evra za pomoć Ukrajini u fond pod nazivom "European Peace Facility", koji je korišćen za finansiranje donacija oružja Kijevu.

Članice EU mjesecima se spore oko budućnosti uloge tog fonda u vojnoj pomoći Ukrajini, a Njemačka sugeriše da bi fokus sada trebalo da bude na bilateralnoj pomoći pojedinačnih članica EU.

Ideja o obećanju dodatnih pet milijardi eura uključena je u nacrt teksta u uglastim zagradama, što, kako navodi Rojters, ukazuje da je još predmet rasprave.

Glavna tema samita u četvrtak u Briselu je nastojanje da se postigne dogovor o paketu finansijske pomoći Ukrajini u vrijednosti od 50 milijardi eura tokom četiri godine, koji je Mađarska blokirala na prethodnom samitu u decembru.

Bonus video: