Pokušaće da uvjere Orbana da odobri pomoć Ukrajini

Orban je, zbog protivljenja pomoći Ukrajini, blokirao cijeli paket, a pristanak je uslovio odmrzavanjem svih evropskih sredstava namijenjenih Mađarskoj

5293 pregleda 1 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters

Lideri država Evropske unije (EU) pokušaće sjutra u Briselu da uvjere mađarskog premijera Viktora Orbana da odobri paket makrofinansijske pomoći Ukrajini, na koji nije pristao na posljednjem samitu.

Prema najavama iz Brisela, na vanrednom samitu šefovi država ili vlada država članica razgovaraće o reviziji budžeta kojim je predviđen paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osim paketa pomoći za Ukrajinu, u prijedlogu revizije budžeta predviđene su dvije milijarde eura za migracije i upravljanje granicama, 7,6 milijardi eura za susjedstvo i svijet, 1,5 milijardi eura za Evropski fond za odbranu, u okviru novog instrumenta - Platforme za strateške tehnologije za Evropu.

Predviđene su i dvije milijarde eura za instrument fleksibilnosti i 1,5 milijardi za fond solidarnosti i za pomoć u nuždi.

Orban je, zbog protivljenja pomoći Ukrajini, blokirao cijeli paket, a pristanak je uslovio odmrzavanjem svih evropskih sredstava namijenjenih Mađarskoj.

Evropska komisija je prije decembarskog samita odmrzla 10,2 milijarde eura mađarskih sredstava, a blokirano je još oko 21 milijarde.

Orban je posljednjih dana nagovijestio da je spreman da podrži paket pomoći Ukrajini u okviru sedmogodišnjeg budžeta, pod uslovom da se o tome odlučuje svake godine i to jednoglasno, što nije prihvatljivo za ostale države članice niti je u skladu sa evropskim pravilima.

Bonus video: