Šikorski: Evropa mora vojno stati na svoje noge, ko god bude predsjednik SAD okrenuće se Kini

"Moramo da stanemo na vlastite noge. 80 odsto stanovnika Evrope to podržava"

4208 pregleda 5 komentar(a)
Radoslav Šikorski, Foto: Reuters
Radoslav Šikorski, Foto: Reuters

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski apelovao je da Evropa konačno vojno stane na vlastite noge, jer, čak i da na predsjedničkim izborima u SAD ne pobijedi Donald Tramp, SAD će se usredsrediti na suparništvo sa Kinom, javljaju poljski mediji.

"Godinama se zalažem za odbrambeno osposobljavanje Evrope. Fokus SAD će se prebaciti na suparništvo sa Kinom bez obzira na to ko vlada Amerikom. Zato vojno moramo da stanemo na vlastite noge. 80 odsto stanovnika Evrope to podržava", kazao je Šikorski u intervjuu njemačkom nedjeljniku Špigl.

Šikorski je pohvalio preokret u odbrambenoj politici Njemačke koji je najavio 2022. godine njemački kancelar Olaf Šolc.

"Naravno, pitanje je kako brzo će Njemci da investiraju tih 100 milijardi evra i kako brzo Bundesver može da se zaista modernizuje. U principu i Poljaci i Njemci idu u istom pravcu - jačanja naših odbrambenih sposobnosti da se suočimo sa prijetnjama", rekao je Šikorski.

Poljska za troškove odbrane izdvaja sada dva puta više od preporuke NATO, a i nova proevropska vlada premijera Donalda Tuska ostavila je u budžetu tu obavezu - 4 odsto BDP-a, s tim da novi ministar odbrane, vicepremijer Vladislav Košnjak-Kamiš ubrzano, zbog eventualne korupcije u vrijeme prethodnika, provjerava nabavke prethodne vlade i ugovore o kupovini oružja od Južne Koreje i SAD.

Šef poljske diplomatije, kao i ministar odbrane računaju i na to da će Rusija napasti Poljsku i baltičke zemlje bez obzira na uvjeravanja predsjednika Vladimira Putina u posljednjem intervjuu za američke medije da nema namjeru.

Vicepremijer Košnjak-Kamiš poručio je da Poljska, pouočena ranijim iskustvima sa tvrdnjama Putina da nekoga neće napasti, sve ozbiljnije uzima u obzir i tu prijetnju što je više Putin poriče.

"Putin želi da uđe u istoriju kao novi Petar Veliki. Ako pobijedi, sravniće Ukrajinu sa zemljom, uključiće njene stanovnike u svoju armiju i iskoristiće je kao bazu za nove ratove. A tada bi to da se odvrati ili pobijedi koštalo znatno više nego pomoć Ukrajini sada. Putin razumije samo jezik sile", kazao je Šikorski.

S obzirom na prijetnje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, koje je ponovio ovog vikenda, da bi on kao predsjednik prekršio dogovor o kolektivnoj odbrani NATO, te da SAD ne bi pritekle u pomoć napadnutoj članici, ako ne izdvaja dva odsto BDP-a za odbranu, pa čak i da bi podstakao Rusiju da radi sa njom šta hoće, nova poljska vlada premijera Donalda Tuska ubrzano nastoji da aktivira zamrlu saradnju sa Njemačkom i Francuskom u okviru Vajmarskog trougla.

"Vidim sa njemačke strane veliku spremnost za saradnju. Poljska vlada više neće podbadati Njemačku, prestaće demonizovanje demokratske Njemačke. Ne želimo nikakvo vještačko neprijateljstvo sa našim susjedima, prethodnoj vlasti je to bilo potrebno za propagandu stranke Pravo i Pravda", kazao je Šikorski.

U vremenima rata i kriza Poljska neće više pokušavati, inače ionako uzaludno, da naplati 1,3 biliona eura ratnih reparacija od kojih je 1950-ih odustala pod pritiskom Sovjetskog Saveza, a taj zahtjev, koji je, prema ocijeni Njemačke, pravno zatvoren, iznosile su prethodnih osam godina samo vlade konzervativne stranke Pravo i Pravda.

"Ako Berlin hoće da nam pošalje te pare - odlično. Pristaćemo i na popust ukoliko nam pare stignu do kraja godine. Ali šalu na stranu. Teško je sa novcem u vremenima rata i krize. Tražimo da njemačka vlada pripremi paket koji će ubijediti naše javno mnjenje i pokazati mu: Aha, Njemci su spremni da se pozabave tim pitanjem", kazao je Šikorski.

Prema riječima Šikorskog plod takvog, kako ga je ranije nazvao njemačkog "kreativnog knjigovodstva", moglo bi da bude to da Njemci renoviraju neku od palata u Varšavi koje je Hitlerova Njemačka porušila tokom Drugog svjetskog rata i finansiranje liječenja preživjelih žrtava.

"Ili da investiraju u odbranu naših zemalja da možemo zajedno da se branimo od Putina", kazao je Šikorski u intervjuu njemačkom nedeljniku.

Bonus video: