Fajnenšal tajms: EU se priprema da uvede carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije

Takva se odluka očekuje dok poljoprivrednici širom EU pozivaju na izmjene ograničenja koja su im postavljena u skladu sa Zelenim planom za rješavanje klimatskih promjena te na ponovno uvođenje carina uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje su ukinute nakon ruske invazije 2022. godine

3513 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) priprema se da uvede carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je danas Fajnenšal tajms, pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.

Očekuje se da će Evropska komisija u narednim danima uvesti carinu od 95 eura po toni na žitarice iz Rusije i Bjelorusije, navodi Fajnenšal tajms, dodajući da će carine od 50 posto, takođe, biti uvedene na sjemenke uljarica i proizvode od njih.

Takva se odluka očekuje dok poljoprivrednici širom EU pozivaju na izmjene ograničenja koja su im postavljena u skladu sa Zelenim planom za rješavanje klimatskih promjena te na ponovno uvođenje carina uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje su ukinute nakon ruske invazije 2022. godine.

Kao i veći dio Evrope, Poljska je, takođe, bila zahvaćena protestima posljednjih sedmica.

Nakon razgovora s poljskim premijerom Donaldom Tuskom prošle sedmice, organizacije poljskih poljoprivrednika najavile su 20. marta dalje proteste protiv poljoprivredne politike EU i uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Poljoprivrednici žele da spriječi da jeftinije ukrajinsko žito dođe na poljsko tržište.

Sa Zelenim planom, EU cilja na klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Strategija uključuje mjere u različitim područjima poput energije, saobraćaja, industrije i poljoprivrede.

Bonus video: