Italija proširila program oduzimanja djece od mafijaša

Od pokretanja programa, oko 150 djece je smješteno u hraniteljske porodice ili druge zajednice na tajnim lokacijama širom Italije.

6665 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Italijanske vlasti saopštile su danas da će na Siciliji i u regionu Napulja proširiti program oduzimanja djece od roditelja mafijaša, kako ona ne bi krenula njihovim kriminalnim stopama.

Program, ustanovljen 2012. godine, ima za cilj da prekine ciklus porodičnog predavanja mafijaških aktivnosti na narednu generaciju.

"To je istorijski trenutak u borbi protiv mafije", rekao je italijanski ministar pravde Karlo Nordio, predstavljajući protokol koji je potpisalo pet ministara, kao i predstavnici Konferencije italijanskih biskupa.

Program "Slobodan izbor" osnovao je sudija za maloljetnike Roberto Di Bela u Kalabriji, gdje je sjedište sada najmoćnije italijanske mafijaške grupe "Ndrangeta".

Program će sada biti proširen na druga dva glavna uporišta organizovanog kriminala u zemlji: na ostrvo Sicilija, gdje je sjedište "Koza Nostre", i na područje grada Napulja gdje deluje mafijaška grupa "Kamora".

Parlamentarna komisija za borbu protiv mafije saopštila je da djeca mafijaša već sa osam godina uče da koriste vatreno oružje, ili da prodaju drogu.

Di Bela je rekao da je vidio slučajeve kada su djeca bila primorana da ubiju svoje majke kako bi "odbranili čast porodice".

Od pokretanja programa, oko 150 djece je smješteno u hraniteljske porodice ili druge zajednice na tajnim lokacijama širom Italije.

Di Bela je rekao da je 30 majki izabralo da slijedi svoju djecu, a sedam majki sarađuje sa pravosuđem.

Sudija je dodao da je primao i pisma osuđenih mafijaških bosova u kojima mu zahvaljuju što je pomogao u spasavanju njihove djece.

Bonus video: