Bivši Orbanov aparatčik objavio “rat” Fidesu

Peter Mađar, bivši suprug nekadašnje ministarke pravde, postao najglasniji protivnik vlasti i najavio novu političku partiju

8423 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Kada je mađarska ministarka pravde Judit Varga prošlog mjeseca podnijela ostavku, premijer Viktor Orban je ostao bez jedne od svojih glavnih štićenica koja je trebalo da predvodi njegov Fides na izborima za Evropski parlament. Međutim pošto se ona povukla, njen bivši suprug i bivši zvaničnik Fidesa, Peter Mađar je odlučio da objavi rat bivšim partijskim kolegama, piše “Politiko”.

Mađar je u utorak, nakon što je nedjeljama napadao Orbana na internetu i u javnim nastupima, objavio snimak u kojem njegova bivša supruga govori o umiješanosti pripadnika Orbanovog najužeg kruga u korupcionaški skandal.

Mađar tvrdi da snimak koji traje dva minuta, a koji je nastao prošle godine, dokazuje da je Orbanov šef kabineta Antal Rogan manipulisao dokumentima u vezi sa korupcionaškim sporom u koji je umiješan Pal Volner, bivši državni sekretar u ministarstvu pravde dok je Varga bila ministarka. Volner je, kako podsjeća briselski portal, podnio ostavku 2021. nakon što je optužen za primanje mita.

Peter Mađar
Peter Mađarfoto: REUTERS

Senzacionalno objavljivanje snimka - koji je Mađar pred brojnim novinarima predao tužilaštvu u Budimpešti, pruža rijedak trenutak neslaganja sa Orbanom koji praktično kontroliše politički sistem u zemlji.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, odbacio je tvrdnje Mađara optužujući bivšeg zvaničnika Fidesa da maltretira bivšu suprugu.

Varga, koja je u februaru kazala da se povlači iz javnog života, objavila je saopštenje u kojem navodi da je “zapanjena” objavljivanjem snimka i optužila bivšeg supruga za porodično nasilje. On je kazala da ju je tadašnji suprug “terorisao” i da mu je rekla ono što je želio da čuje, što je on snimio. Njen bivši suprug sa druge strane tvrdi da je pokušao da ubijedi Vargu da zajedno sa njim pođe u tužilaštvo i preda snimak.

Mađar, koji je po struci pravnik, do sada je bio poznat uglavnom samo kao suprug Varge. Oni imaju troje djece i često su u časopisima predstavljani kao idealan par u zemlji čija vlada forsira “tradicionalne” porodične vrijednosti.

Mađar, koji je bio u odborima državnih firmi i na raznim funkcijama u administraciji, ranije je govorio da želi da se povuče kako bi brinuo o djeci dok je karijera njegove supruge išla uzlaznom putanjom.

Nakon razvoda prošle godine, očekivalo se da će se Varga preseliti u Brisel poslije izbora za EP. Međutim, poslije dvostruke ostavke Varge i predsjednice Katalin Novak u februaru zbog spora oko pomilovanja osumnjičenog za zataškavanje pedofilije, Mađar se pojavio kao najglasniji protivnik mađarskih vlasti i najavio planove da formira novu političku partiju.

U februaru je dao ostavku u odboru MBH banke, optužujući Orbanovu vladu da se “krije iza ženskih suknji” i da je žrtvovala Vargu i Novak.

Viktor Orban
foto: REUTERS

Mađar je 15. marta organizovao skup protiv vlade u Budimpešti kojem su prisustvovale hiljade ljudi, a na kojem je optužio Fides da godišnje troši stotine miliona eura na propagandu.

Za svega nekoliko nedjelja Mađar se transformisao od aparatčika u vladi do osobe o kojoj se u Mađarskoj najviše priča, koja objavljuje oštre komentare na društvenim mrežama o najuticajnijim zvaničnicima.

U nedavnoj izjavi za “Gardijan” on je kazao da je njegova “unutrašnja borba bila duga” ali da je odluka bila “brza i iznenadna”. “Nijesam planirao da uđem u politiku, samo sam se našao u obavezi da javno kažem istinu o vladi i oligarsima”, kazao je. “Dobio sam desetine hiljada poruka, ohrabrenja i zahtjeva da uđem u politiku i organizujem treću političku snagu koja bi bila nezavisna od vlade i opozicije”, naveo je Mađar za britanski list.

Analitičari i opozicione ličnosti kažu da Mađar, koji se u velikoj mjeri oslanja na društvene medije, dopire do određenog dijela stanovništva - ali takođe dovode u pitanje može li on ugroziti moćnu vladajuću elitu.

“Opozicione partije su u zaista lošem stanju, a birači se ne povezuju sa njima”, kazao je za “Gardijan” Robert Laslo, iz Politikal kapital instituta u Budimpešti. Postoji jedan elemenat u mađarskoj kulturi koji se odnosi na očekivanje “mesije” i potragu za snažnim liderom kojeg mogu slijediti, istakao je Laslo i dodao je on “skeptičan” povodom šansi da Mađar postane taj lider.

Bonus video: