Papa oprao noge 12 žena u zatvoru u Rimu

"Svi doživljavamo male i velike neuspjehe", rekao je papa u besjedi tokom mise u dvorištu tog pritvorskog centra u kojem je zatvoreno oko 370 žena

11415 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, osjetljiv na zatvorski svijet, oprao je danas noge 12 žena u zatvoru u Rimu, obredom obilježavanja Velikog četvrtka koji prethodi Uskrsu.

Argentinski jezuita otišao je tokom dana u ženski zatvor Rebibija, na periferiji Rima i tamo obavio obred, koji je već učinio 2015. godine, ali je prvi put obred posvetio samo ženama.

Sjedjeći u invalidskim kolicima, je oprao noge zatvorenicama. Neke su bile dirnute do suza tim gestom, a potom je noge obrisao peškirom i poljubio ih.

papa Franjo
foto: Reuters

Papa, koji ima 87 godina, izgledao je u dobroj formi, iako je njegovo zdravstveno stanje izazvalo zabrinutost poslednjih dana, zbog ponovljenih infekcija koje su ga u nekoliko navrata sprečavale da pročita svoje govore.

"Svi doživljavamo male i velike neuspjehe", rekao je papa u besjedi tokom mise u dvorištu tog pritvorskog centra u kojem je zatvoreno oko 370 žena.

papa Franjo
foto: Reuters

Pranje nogu je "gest koji nas poziva da služimo drugima", dodao je on.

Prije toga se Franjo sa osmjehom rukovao se zatvorenicima.

papa Franjo
foto: Reuters

U hrišćanskoj tradiciji, Veliki četvrtak se obilježava na dan kada je Isus Hrist oprao noge apostolima tokom svoje posljednje večere (Tajne večere).

Franjo je od svog izbora 2013. godine, u nekoliko navrata posjetio zatvore i prihvatne centre za izbjeglice, gdje je prao noge bivšim mafijašima, bolesnim ili marginalizovanim ljudima.

Papa će sjutra na Veliki petak predvoditi povorku Put krsta do rimskog Koloseuma. Franjo nije mogao da učestvuje u povorci prošle godine iz zdravstvenih razloga.

Bonus video: