Zelenski na liniji odbrane sjeveroistoka Ukrajine

Ukrajinske trupe su mjesecima pod napadima u okrugu Kupijansk u oblasti Harkov, dok je istoimeni glavni grad, drugi po veličini u zemlji, stalno bombardovan, posebno energetska infrastruktura što dovodi i do velikih gubitaka

9017 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je posjetio novoprokopane odbrambene linije u oblasti Harkova, na sjeveroistoku, gdje se pojačavaju ruski napadi i bombardovanje, a ukrajinskoj vojsci nedostaju ljudstvo i municija.

Suočen s blokiranjem američke vojne pomoći u Kongresu SAD, Zelenski je u nedjelju upozorio da će Ukrajina "izgubiti rat" ako ta pomoć ne stigne.

Od neuspjeha ukrajinske kontraofanzive u ljeto 2023, Kijev se suočio s ruskim napadima na sjeveroistoku, istoku i jugu, gdje je vojska počela da kopa rovove i gradi odbrambene linije kako bi usporila Ruse i spriječila im prodor što je taktika veoma slična ruskoj od prije godinu dana.

Tokom razgledanja rovova i drugih struktura odbrane u oblasti Harkova, Zelenski je rekao da "moramo biti spremni" i da "Rusi moraju da vide da smo spremni da se branimo", i da Ukrajinci "znaju da je Ukrajina spremna ako neprijatelj napadne" - piše na Telegram nalogu njegovog kabineta koji ne precizira kada je bila posjeta.

Ukrajinske trupe su mjesecima pod napadima u okrugu Kupijansk u oblasti Harkov, dok je istoimeni glavni grad, drugi po veličini u zemlji, stalno bombardovan, posebno energetska infrastruktura što dovodi i do velikih gubitaka.

Utvrđenja koja Ukrajina gradi su mreža rovova, protivtenkovskih šančeva i nizova piramidalnih betonskih blokova "zmajevi zubi" - da bi se usporila oklopna vozila koja idu u juriš.

Ukrajina se muči da regrutuje trupe jer nema odluke o dodatnoj mobilizaciji, dok je situacija na frontu teška poslije dvije godine rata. Očekivana američka pomoć od 60 milijardi dolara je u Kongresu SAD blokirana mjesecima, a pomoć Evropljana kasni.

S druge strane, Rusija je uspjela da regrutuje desetine hiljada vojnika-dobrovoljaca i okrene svoju industriju ka ratnim naporima, uprkos zapadnim sankcijama.

Bonus video: