Borel: Moguć širi rat u Evropi

Šef diplomatije EU rekao da Rusija prijeti kontinentu i izvan sukoba u Ukrajini

13485 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Žozep Borel, Foto: Rojters
Žozep Borel, Foto: Rojters

Evropa se mora pripremiti za potencijalni rat, budući da sukob širokih razmjera na kontinentu izvan Ukrajine “više nije fantazija”, upozorio je šef diplomatije Evropske unije.

“Rusija prijeti Evropi”, i preko rata u Ukrajini i hibridnih napada na države članice EU, rekao je juče Žozep Borel u govoru u Briselu, kako je prenio “Fajnenšl tajms” (FT).

“Rat nam sigurno prijeti”, rekao je Borel. “Konvencionalni rat visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija”.

FT navodi da je to prvi put da je bivši španski ministar spoljnih poslova iznio prijetnju od Rusije tako eksplicitno, nakon nedavnih upozorenja vojnih šefova i lidera u sjevernoj Evropi o riziku od dodatnih ruskih napada izvan Ukrajine. Danski ministar odbrane u februaru je rekao da bi Rusija mogla testirati solidarnost NATO-a u roku od tri do pet godina.

“Berlinski zid je zamijenjen prstenom požara oko nas”, rekao je Borel, misleći i na rat Izraela i Hamasa i nestabilnost na sjeveru Afrike.

Sukob na granici EU je iznio na vidjelo nedovoljno ulaganje bloka u odbrambenu industriju i vojne kapacitete. Takođe je povećao zabrinutost njenih članica da bi SAD mogle da odustanu od uloge glavnog garanta bezbjednosti kontinenta ako Donald Tramp ponovo bude izabran za predsjednika nakon izbora u SAD u novembru.

Britanski list navodi da ruske snage u Ukrajini raspoređuju znatno više naoružanja i ljudstva nego što to može Kijev, izazivajući zabrinutost u zapadnim prijestonicama da bi Moskva mogla ostvariti značajne teritorijalne dobitke ove godine.

Evropske zemlje, koje su smanjile vojnu potrošnju tokom decenija nakon kraja Hladnog rata, pojačale su ulaganja u proizvodne kapacitete obrambene industrije u naporu da povećaju isporuke Ukrajini i ponovo naoružaju svoje snage.

Međutim, potrebno je više investicija s obzirom na to da je bezbjednosna situacija u Evropi postala “egzistencijalna kriza”, rekao je Borel.

“Potreban nam je novi mehanizam za međuvladino finansiranje .. sličan onom koji smo stvorili tokom finansijske krize (eurozone)”.

Neki lideri EU su pozvali da se to finansiranje poveća putem zajedničkih obveznica za vojne svrhe, dok drugi, koji se protive ideji o većem zajedničkom dugu, podržavaju labavija pravila koja bi omogućila budžetu EU da finansira proizvodnju oružja, piše FT.

Tramp, koji je prema anketama rame uz rame sa predsjednikom Džoom Bajdenom, zaprijetio je da neće braniti saveznike NATO-a u Evropi koji ne troše dovoljno na odbranu.

FT dodaje da je u Vašingtonu pokrenuta šira politička inicijativa da se vojna moć SAD usmjeri više na Aziju nego na Evropu.

“Američki kišobran, na koji se svi oslanjamo od hladnog rata, možda neće biti otvoren sve vrijeme”, rekao je Borel. “Možda se, u zavisnosti od toga ko vlada u Vašingotnu, ne možemo oslanjati na zaštitu Amerike”.

Bonus video: