Francuskinja oborila svjetski rekord u penjanju konopcem: "Moj san se ostvario. Magično je"

Anuk Garnije se popela 110 metara do drugog sprata za 18 minuta kako bi prikupila novac za podršku ljudima oboljelim od raka

9325 pregleda 2 komentar(a)
Garnije, Foto: Reuters
Garnije, Foto: Reuters

Francuskinja je oborila svjetski rekord u penjanju konopcem nakon što je stigla na drugi sprat Ajfelove kule, javlja Gardijan.

Anuk Garnije (34) ispela se na 110 metara za 18 minuta kako bi postavila novi rekord i prikupi novac za prevenciju raka i podršku oboljelima.

"Moj san se ostvario. Magično je", rekla je Garnije, nakon penjanja na slobodno visećem konopcu sa ciljem da dostigne rekord dva minuta brže nego što se očekivalo, navodi Gardijan . "Ako je bila jedna stvar u koju nikada nijesam sumnjala, to je da ću ovo uraditi."

Dodala je: "Bilo je mnogo uspona i padova na putu do ovog rekorda. Vrijeme nije uvijek bilo moj saveznik i morali smo da koordinišemo planove svih onih koji su uključeni u ovaj monumentalni projekat. Ali nikad nijesam prestala da vjerujem. Zadovoljstvo i radost koju danas izvlačim sve su veći. Ovo je ostvarenje ludog sna".

Garnije
Garnijefoto: Reuters

Prethodni svjetski rekord držao je južnoafrički atletičar Tomas Van Tonder, koji se 2020. godine popeo 90 metara uz konopac između kula Soveto u Johanesburgu. Danska atletičarka, Ida Matilde Stinsgor, držala je rekord među ženama nakon što se penjala 26 metara uz konopac na Kopenhašku opersku kuću 2022. godine, piše Gardijan.

Garnije sada drži rekord i za najviši uspon i za najviši uspon među ženama. Počela je da se bavi penjanjem po konopcu 2022. godine nakon što je osvojila svjetsko prvenstvo u trkama na stazi sa preprekama za svoju starosnu kategoriju i tražila je novi izazov. Rekla je da je inspirisana uspjehom Stinsgor.

"Rekla sam sebi: 26 metara nije tako daleko, na koji spomenik bih mogla da se popnem?", rekla je za AFP.

Garnije je rekla da se pripremala godinu dana za izazov i da je bila srećna sto je gledala svoju porodicu dok se spuštala.

"Bilo je tako lijepo vidjeti ih tako ponosne. Oni su ti koji su mi usadili ovu sportsku disciplinu, da uvijek dajem sve od sebe, da uvijek težim izvrsnosti. Zahvaljujući njima danas mogu da uradim izvanredne stvari".

Penjačica je rekla da je takođe željela da prikupi novac za Ligu protiv raka nakon što je njenoj majci dijagnostikovana bolest.

"Vidjela sam kako se jako muči. Htjela sam odradim svoj dio", rekla je Garnije.

Ona sada planira da se vrati trkama sa preprekama i nosiće olimpijsku baklju u Marseju u maju, ali je priznala da je već razmišljala o budućim izazovima.

"U odličnoj sam formi i namjeravam da je zadržim narednih 10 godina", rekla je ona.

Bonus video: