Memoari Alekseja Navaljnog biće objavljeni u oktobru

Navaljni (47) je umro u februaru dok je služio zatvorsku kaznu od 19 godina po optužbama za ektremizam, koje je odbacio kao politički motivisane. Uhapšen je nakon što se vratio iz Njemačke u januaru 2021. godine - gdje se liječio posle pokušaja trovanja - a umro je u zabačenoj arktičkoj zatvorskoj koloniji

1624 pregleda 1 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters

Memoari koje je Aleksej Navaljni počeo da piše 2020. godine biće objavljeni na jesen. Djelo "Patriota", kako je izdavačka kuća Alfred A. Knopf nazvala "posljednje pismo svijetu" preminulog opozicionog lidera, biće objavljeno 22. oktobra.

Navaljnijeva udovica Julija je u saopštenju, koje je objavio izdavač, navela da knjiga "svjedoči ne samo o Aleksejevom životu, već i o njegovoj nepopustljivoj posvećenosti borbi protiv diktature - borbi za koju je dao sve, uključujući i svoj život".

"Čitaoci će na stranicama upoznati čovjeka kojeg sam duboko voljela - čovjeka velikog integriteta i čvrste hrabrosti. Dijeljenjem njegove priče neće mu biti samo odata počast, već je inspirisati druge da se bore za ono što je ispravno i da nikada ne zaborave principe koji su istinski važni", poručila je Julija Navaljna.

Navaljni (47) je umro u februaru dok je služio zatvorsku kaznu od 19 godina po optužbama za ektremizam, koje je odbacio kao politički motivisane. Uhapšen je nakon što se vratio iz Njemačke u januaru 2021. godine - gdje se liječio posle pokušaja trovanja - a umro je u zabačenoj arktičkoj zatvorskoj koloniji.

Julija Navaljna, koja je optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina da je ubio njenog supruga, potvrdila je da će knjiga biti izdata na više od 10 jezika, uključujući i na ruskom.

"Nisam zamišljala da će Aleksej ovako pisati svoju biografiju. Mislila sam da će biti u osamdesetim, sjedjeti pored otvorenog prozora i pisati. Nakon pokušaja trovanja 2020. godine, svi su mu rekli: 'Aleksej, trebalo bi da napišeš knjigu.' I on je to odmah odbio. Mislim, kakvu biografiju pišete sa 44 godine. Jedva da je prešao polovinu svog života. Nije žurio, i dalje je imao mnogo toga da uradi. I onda se sve ovo dogodilo - užasno i veoma nefer. Ispostavilo se da nije bilo druge polovine", rekla je udovica Navaljnog.

Prema navodima izdavačke kuće Knopf, počeo je da radi na knjizi u Njemačkoj i nastavio da piše u Rusiji, i dok je bio na slobodi i u zatvoru.

"U slikovitim, uzbudljivim detaljima, uključujući i prepisku iz zatvora koja do sada nije bila objavljivana, Navaljni se između ostalog prisjeća svoje političke karijere, mnogih atentata na njega i njemu najbližih ljudi, i neumorne kampanje koju su on i njegov tim vodili protiv režima koji je sve više diktatorski. Napisan uz strast, duhovitost, iskrenost i hrabrost po kojima je on opravdano bio proslavljen, Patriota je Navaljnijevo posljednje pismo svijetu: emotivna priča o njegovim posljednjim godinama provedenim u nabrutalnijem zatvoru na zemlji: podsjetnik zašto su toliko važni principi individualnih sloboda i uzbudljiv poziv da se nastavi posao za koji je on žrtvovao svoj život", navodi se u saopštenju izdavačke kuće.

Bonus video: