Lavrov: Zapadnjaci se opasno klackaju na ivici direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila

Lavrov je rekao da su Sjedinjene Države i NATO opsjednuti idejom nanošenja "strateškog poraza" Rusiji i da postoje rizici u takvoj konfrontaciji koji bi mogli da dovedu do povećanog nivoa nuklearne opasnosti

2928 pregleda 28 reakcija 2 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, izjavio je da podrška Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske Ukrajini izaziva ozbiljne strateške rizike koji su povećali rizik od direktne konfrontacije između najvećih svetskih nuklearnih sila, javlja Rojters.

Lavrov je rekao da su Sjedinjene Države i NATO opsjednuti idejom nanošenja "strateškog poraza" Rusiji i da postoje rizici u takvoj konfrontaciji koji bi mogli da dovedu do povećanog nivoa nuklearne opasnosti.

"Zapadnjaci se opasno klackaju na ivici direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila, što nosi katastrofalne posljedice", rekao je Lavrov.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici kažu da pomažu Ukrajini da se odbrani od ruske agresije i da je Rusija ta koja pogoršava tenzije između Istoka i Zapada, uključujući time i ponavljanje upozorenja o opasnosti od nuklearnog sukoba.

Lavrov je rekao: "Posebnu zabrinutost izaziva činjenica da su upravo 'trojka' zapadnih nuklearnih država među ključnim sponzorima zločinačkog režima u Kijevu, glavni pokretači raznih provokativnih koraka. U tome vidimo ozbiljne strateške rizike, vodeći na povećanje nivoa nuklearne opasnosti".

Tri zapadne zemlje sa nuklearnim oružjem su Sjedinjene Države, Britanija i Francuska.

Bonus video: