Britanija stavlja vojnu industriju u ratno stanje, Ukrajini oružje vrijedno 500 miliona funti

"Kako se naši protivnici gomilaju, moramo učiniti više na odbrani naše zemlje, naših interesa i naših vrijednosti", naglasio je Sunak.

7465 pregleda 10 komentar(a)
Riši Sunak, Foto: REUTERS
Riši Sunak, Foto: REUTERS

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak objavio je danas u Varšavi da ta zemlja svoju odbrambenu industriju stavlja u "ratno stanje" povećanjem potrošnje za odbranu na 2,5 posto BDP-a do kraja decenije, usred zabrinutosti NATO-a zbog mogućih posljedica ruskog rata u Ukrajini.

Sunak je tokom posjete glavnom gradu Poljske najavio povećanje potrošnje znatno iznad cilja od dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji je postavio Sjevernoatlantski savez.

Do najave je došlo nakon novog obećanja da će Ukrajini poslati oružje u vrijednosti od 500 miliona funti (581 milion eura), uključujući projektile, oklopna vozila i municiju.

Povećanu potrošnju opisao je kao "najveće jačanje naše nacionalne odbrane u generaciji".

"U svijetu koji je najopasniji od kraja Hladnog rata, ne možemo biti zadovoljni", rekao je Sunak na brifingu za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom 23. aprila.

"Kako se naši protivnici gomilaju, moramo učiniti više na odbrani naše zemlje, naših interesa i naših vrijednosti", naglasio je Sunak.

On je obećao dodatnih 75 milijardi funti (87 milijardi eura) za odbranu u sljedećih šest godina. Cilj od 2,5 posto potrošnje BDP-a bio je ponovljeni cilj koji je postavio bivši premijer Boris Džonson 2022. godine

Sunak i njegov šef trezora, Džeremi Hant, prethodno su samo rekli da će cilj od 2,5 posto biti ispunjen kada to ekonomski uslovi dopuste.

"Stavićemo vlastitu odbrambenu industriju Ujedinjenog Kraljevstva u ratno stanje", rekao je Sunak okupljenim britanskim vojnicima koji služe na istočnom frontu NATO-a.

"Jedna od centralnih lekcija rata u Ukrajini je da su nam potrebne dublje zalihe municije i da ih industrija može brže obnoviti", dodao je.

Prema novom planu potrošnje, britanski odbrambeni proračun odmah će se povećati, a potom će se stalno povećavati kako bi dosegnuo 87 milijardi funti na kraju decenije.

Prije deset godina čelnici NATO-a složili su se da izdvajaju dva odsto BDP-a za odbrambenu potrošnju. Britanija je potrošila više od toga tokom protekle decenije ali nikad više od 2,35 odsto u 2020, prema podacima NATO-a.

Sunak u Poljskoj
Sunak u Poljskojfoto: REUTERS

Službene brojke Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da je potrošnja za odbranu prošle godine iznosila oko 55,5 milijardi funti.

Podaci NATO-a pokazali su da je to iznosilo oko 2,07 odsto BDP-a Ujedinjenog Kraljevstva, ispred zemalja koje uključuju Francusku i Njemačku, ali iza Poljske, SAD-a, Estonije i drugih.

Sunak je razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi potvrdio slanje pomoći i "uvjerio ga u nepokolebljivu podršku Ujedinjenog Kraljevstva odbrani Ukrajine od brutalnih i ekspanzionističkih ambicija Rusije", saopćio je Sunakov ured.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva rekle su da nova pomoć Ukrajini uključuje 400 vozila, 60 čamaca, 1.600 topova i četiri miliona komada municije, u vrijeme kada se Ukrajina bori da zaustavi napredovanje ruskih snaga na istočnoj liniji fronta u ratu koji je sada u treoj godini.

Pošiljka će uključivati britanske rakete dugog dometa Storm Shadow, koje imaju domet od nekih 240 kilometara i pokazale su se efikasnim u gađanju ruskih ciljeva.

Sunak je rekao da britanska predanost "pokazuje da Ukrajina nije sama i da Ukrajina nikada neće biti sama".

Međutim, nije naznačio hoće li pomoć odmah biti dostupna za isporuku.

Zelenski se založio za veću međunarodnu pomoć, upozoravajući da će njegova zemlja bez nje izgubiti rat.

Objava je uslijedila tri dana nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, dok su se američki zastupnici utrkivali da isporuče novu rundu američke podrške ratom razorenom savezniku.

Očekuje se da će Senat glasati o paketu u utorak.

Nestašice municije i granata u proteklih šest mjeseci navele su ukrajinske komandante na štednju granata, što je nedostatak koji je Rusija iskoristila ove godine zauzevši grad Avdejevku i trenutno napredujući prema gradu Časiv Jar, takođe u istočnoj regiji Donjecka.

Bonus video: