Britanija protjeruje ruskog atašea za bezbjednost nakon optužbi da se bavi špijunažom

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je izjavom da će njena zemlja odgovoriti prikladno, ali nije pojasnila kako

6330 pregleda 1 komentar(a)
London (ilustracija), Foto: Shutterstock
London (ilustracija), Foto: Shutterstock

Velika Britanija će protjerati atašea za bezbjednost u ambasadi Rusije, pošto ga je optužila da se bavi špijunažom, i to je jedna od mjera protiv aktivnosti ruskih kontraobaveštajaca koje je vlada u Londonu danas objavila.

Ministar za unutrašnje poslove Džejms Kleverli rekao je da su mjere usmjerene protiv "neodgovornih i opasnih aktivnosti ruske vlade širom Evrope".

Za ruskog atašea za bezbjednost, koji će biti protjeran, tvrdi se da je zapravo "nezvanični vojno-obavještajni oficir".

Dauning strit će takođe ukinuti diplomatski status za nekoliko objekata u vlasništvu Rusije, jer se vjeruje da se koriste za prikupljanje obavještajnih podataka.

Biće uvedena i nova ograničenja za izdavanje diplomatskih viza ruskim državljanima i za njihove dolaske u Britaniju.

"U predstojećim danima od ruske vlade bi trebalo da očekujemo optužbe za rusofobiju, teorije zavjere i histeriju. Ništa to nije novo, i narod i vlada Velike Britanije ne padaju na to, a botovi, trolovi i lakeji (ruskog predsjednika Vladimira) Putina neće nas praviti budalama".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je izjavom da će njena zemlja odgovoriti prikladno, ali nije pojasnila kako.

Bonus video: