Uprkos zahtjevima, lov se nastavlja: Japanski ribari zarobili 250 delfina

"Ribari u našoj zajednici koriste prava na lov. Smatramo da bi trebalo da štitimo naše stanovnike od kritika"
91 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2014. 11:40h

Uprkos zahtjevima udruženja za zaštitu životinja širom svijeta, lov na delfine u japanskom gradu Taijiju se nastavlja i ove godine.

Ribari u uvali koja se nalazi pored tog mjesta danima zarobljenima drže više od 250 delfina.

Prema navodima aktivista koji brinu za očuvanje života u moru "Sea Shepard" iz Vašingtona, među zarboljenim delfinima su i mlade životinje, te rijekti albino delfini, čija se vrijednost procjenjuje na milione dolara. U gradu Taijiju ovaj lov na delfine je centralni događaj godine, a iako ga mnogi na zapadu osuđuju, veliki broj Japanaca brane ovaj lokalni običaj kojeg smatraju nimalo drugačijim od klanja drugih životinja radi mesa.

"Ribari u našoj zajednici koriste prava na lov. Smatramo da bi trebalo da štitimo naše stanovnike od kritika", rekao je gradonačelnik Taijija Kazutaka Sangen.

Sangen je uputio kritike aktivistima "Sea Sheparda", navodeći da oni koriste lov na delfine kako bi privukli pažnju i prikupili novac.

On je dodao i da se lov na delfine promijenio i da grad želi da napravi istraživanje o delfinima sa ciljem otvaranja morskog parka. Prema njegovim riječima, i metode lova su se promijenile i on je sada "manje okrutan".

Video: AFP

Američka ambasadorka u Japanu, Kerolin Kenedi je izrazila zabrinutost zbog ovog lova.

"Duboko sam zabrinuta nehumanošću lova i ubijanja delfina", poručila je jedina preživjela kćerka ubijenog predsjednika SAD-a Džona Kenedija.

Portparol japanske vlade, Jošihid Suga, stao je u odbranu kontroverznog lova na delfine navodeći da je on zakonit.

Vlada pokrajine u kojoj se nalazi grad Taiji ove godine je dozvolila izlov 557 dobrih delfina.

Japanski lov na delfine postao je poznat u svijetu nakon dokumentarnog filma "The Cove" iz 2009. (Uvala), koji je dobio Oskara za najbolji dokumentarac.

Trejler filma "Uvala"

Film je režirao fotograf National Geographica Luis Psihojo. U filmu se prikazuju napori ekoaktivista koji pokušavaju da dođu do uvale gdje se love delfini. U Japanu su se mnogi protivili filmu i nazvali ga protivjapanskim.

Galerija

Bonus video: