Novi zakoni u Kini ugrozili funkcionisanje Skajpa

Skajp legalan u Kini tvrde partneri te softverske kompanije, i boriće se za svoje mjesto na tržištu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2011. 10:37h

Partner Skajpa u Kini, TOM Grupa, tvrdi da je taj internet komunikacioni servis u potpunoj saglasnosti sa kineskim zakonima, čak i ako funkcionisanje Skajpa u toj državi može biti ometeno od strane ilegalnih telefonskih provajdera.

TOM Grupa, čiji je većinski vlasnik bilioner iz Hong Kong-a, Li Ka-Shing, su potencijalni ivnestitori u Skajpov projekat vrijedan milijardu dolara koji pokušava da poboljša funkcionisanje Skajpa u toj državi i da spriječi da kompanija bude isključena sa najvećeg svijetskog tržišta.

Kako će vlada postupiti prema Skajpu ove godine je veliko pitanje, naročito nakon pitanja sa Guglom prošle godine i problema međunarodnih odnosa, tako da će kineska vlada morati da balansira između pokušaja da održi monopol i tržišnu konkurentnost na polju telekomunikacija

Ministarstvo tehnologije je skrenulo pažnju 10. decembra na krah "ilegalnih VoIP telefonskih servisa" i izjavilo da skupa dokaze za tužbu protiv takvih organizacija, ali nije objavilo imena istih. To bi moglo da utiče na servise koji funkcionišu na tom principu kao što je Skajp, ali analitičari kažu da nisu sigurni da li je takva akcija usmjerena direktno protiv Skajpa i da li će uopšte imati uticaja na taj servis.

Vlada mora da balansira

Kineske regulatorne agencije nisu odgovorile na brojna postavljena pitanja, niti su izdale ikakva zvanična saopštenja. Mnogi smatraju da su ove regulative usmjerene protiv lokalnih kompanija, dok je servis kao što je Skajp potpuno bezbjedan.

Međutim, sumnja se da kineska vlada pokušava da zaštiti vladine telefonske agencije - China Telecom, China Unicom i China Mobile koje su gubile novac na poslovima poziva sa velikih daljina. Skajp omogućava da se takvi pozivi obave mnogo jeftinije, ili čak potpuno besplatno za obije strane.

2005. godine Skajp je bio blokiran u dijelovima Kine nakon što je vlada zabranila pozive preko interneta, a u isto vrijeme je vlada omogućila svojim kompanijama da testiraju servise koji funkcionišu na sličan način kao Skajp.

Kako će vlada postupiti prema Skajpu ove godine je veliko pitanje, naročito nakon pitanja sa Guglom prošle godine i problema međunarodnih odnosa, tako da će kineska vlada morati da balansira između pokušaja da održi monopol i tržišnu konkurentnost na polju telekomunikacija.

Bonus video: