Koronavirus nije prijavljen u 33 države i teritorije

Kako navodi Rojters, do 20. aprila, 214 zemalja i teritorija, od 247 koje priznaju Ujedinjene nacije, prijavilo je najmanje jedan slučaj koronavirusa.
2059 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koronavirus se pojavio u 214 država i teritorija na svijetu i zarazio više od tri miliona osoba, ali 33 zemlje i teritorije još nijesu prijavile nijedan slučaj.

Među takvim državama su Komori, Lesoto, Tadžikistan i male ostrvske države u Tihom okeanu, poput Naurua, Kiribatija i Solomonskih Ostrva.

Kako navodi Rojters, do 20. aprila, 214 zemalja i teritorija, od 247 koje priznaju Ujedinjene nacije, prijavilo je najmanje jedan slučaj koronavirusa.

U 190 država i teritorija primijećena je lokalna transmisija, odnosno širenje virusa unutar zajednice, dok je 166 zemalja i teritorija registrovalo smrtne slučajeve.

Međutim, to što neka zemlja nije prijavila da ima zaražene koronavirusom ne znači da oni i ne postoje, napominje agencija.

Kao primjer, navodi da Sjeverna Koreja nije prijavila nijedan slučaj koronavirusa, iako se graniči sa Kinom, Rusijom i Južnom Korejom - državama koje se bore sa velikim brojem oboljelih.

To može značiti, kako se navodi, da se njegovo postojanje krije.

Azija bilježi dva velika talasa prekogranične transmisije, dok su mnoge evropske zemlje počele da prijavljuju slučajeve krajem februara.

U februaru i januaru Latinska Amerika i Afrika nisu imale nijedan slučaj koronavirusa, ali se on kasnije velikom brzinom proširio na oba kontinenta.

Pet zemalja i teritorija uspjelo je da se oslobodi virusa - britanska prekomorska teritorija Angvila, Grenland, karipsko ostrvo Sent Bartelemi, koje je pod suverenitetom Francuske, Sveta Lucija, ostrvska država u Karibima, i Jemen.

Nijedna od ovih država nije prijavila smrtne slučajeve, a više nema nijedan aktivan slučaj, pošto su se sve osobe koje su bile zaražene oporavile.

Pojedine zemlje tvrde da su uspjele da dramatično smanje broj novih slučajeva poput Kine i Novog Zelanda koji je proglasio da je virus eliminisan.

Bonus video: