U Južnoj Koreji pozivaju osjetljive grupe na oprez zbog novog širenja koronavirusa

Takođe je izražena zabrinutost za preko 100 novozaraženih na radnim mjestima, uključujući pozivne centre i jedno veliko skladište.

183 pregleda 0 komentar(a)
Južna Koreja, Foto: Beta/AP
Južna Koreja, Foto: Beta/AP

Južnokorejski eksperti za zarazne bolesti pozvali su ljude starije od 65 godina, trudnice i druge medicinski osjetljive osobe da ostanu kod kuće dok se zvaničnici bore da zaustave ponovno širenje koronavirusa, usljed povećane javne aktivnosti u toj zemlji.

U Centru za prevenciju i kontrolu bolesti danas je povodom pojave 24 novozaraženih povezanih sa crkvama u blizini Seula saopšteno da je "vidljiv porast broja visoko rizičnih pacijenata koji su zaraženi od članova porodice ili na vjerskim okupljanjima"

Potrebno je da osobe starije od 65 godina, trudnice i ljudi sa hroničnim bolestima budu na oprezu, navedeno je u Centru.

Hrišćanske crkve počele su da vode kampanju za povratak vjernika nakon što su južnokorejske vlasti sredinom aprila ublažile mjere o fizičkom distanciranju, ali je ponovni porast broja zaraženih u Seulu proteklih nedelja primorao zvaničnike da obnove kontrolu okupljanja.

Inčon, lučki grad koji se nalazi zapadno od Seula, danas je zabranio okupljanja u više od 4.200 crkava i drugih religijskih objekata.

Takođe je izražena zabrinutost za preko 100 novozaraženih na radnim mjestima, uključujući pozivne centre i jedno veliko skladište.

Provincija Gjeondji koja okružuje glavni grad Seul, izdala je administratvnu naredbu za zatvaranje magacina, pogrebnih kuća i svadbenih dvorana, ali gradski zvaničnici nisu odmah potvrdili koliko je preduzeća pogođeno virusom.

Južna Koreja je do sada registrovala više od 11.000 zaraženih od kojih je oko 270 umrlo od posljedica virusa.

Bonus video: