Preminula sudija Vrhovnog suda SAD, ikona američkih liberala

"Mi u Vrhovnom sudu smo izgubili cijenjenu koleginicu. Danas žalimo, ali sa sigurnošću da će buduće generacije Rut Bejder Ginsburg pamtiti kao i mi – kao neumornu i odlučnu šampionku pravde"

8275 pregleda 25 reakcija 3 komentar(a)
Rut Bejder Ginsburg, Foto: Reuters
Rut Bejder Ginsburg, Foto: Reuters

Liberalni sudija američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg preminula je u petak u 87. godini, što američkom predsjedniku Donaldu Trampu daje priliku da imenuje trećeg sudiju u tu instituciju uoči predsjedničkih izbora.

Ginsburg, veliki borac za prava žena i ikona američkih liberala, preminula je od raka pankreasa u svom domu u Vašingtonu, okružena porodicom.

Njen odlazak bi mogao dodatno da izmijeni ideološku ravnotežu suda u kojem trenutno sjedi pet konzervativnih i četiri liberalnih sudija, čime bi ta institucija mogla dodatno da skrene udesno, prenosi agencija Hina.

"Mi u Vrhovnom sudu smo izgubili cijenjenu koleginicu. Danas žalimo, ali sa sigurnošću da će buduće generacije Rut Bejder Ginsburg pamtiti kao i mi – kao neumornu i odlučnu šampionku pravde", saopštio je čelnik suda Džon Roberts kojeg je imenovao Džordž Buš mlađi.

Tramp je tokom svog mandata imenovao dvoje konzervativnih sudija – Nila Gorsača 2017. i Breta Kavanoa 2018. godine.

Kandidate za tu instituciju imenuje predsjednik, a potom moraju biti potvrđeni u Senatu u kojem većinu trenutno drže republikanci.

Od Trampove nominacije do potvrđivanja Gorsača u Senatu 2017. je prošlo 67 dana, dok je Kavano 2018. imenovan za 89 dana.

Izbori za američkog predsjednika održaće se 3. novembra.

Radio NPR prenosi kako je Ginsburg svojoj unuci nekoliko dana prije smrti izdiktirala saopštenje u kojem stoji da joj je "najveća želja" da se ne zamijeni do imenovanja novog predsjednika, a na to je upozorio i čelnik demokrata u Senatu Čak Šumer

"Američki narod mora imati glas u odabiru idućeg sudije Vrhovnog suda. Zato to mjesto ne smije biti popunjeno do novog predsjednika", napisao je Šumer na Tviteru.

Bonus video: