SAD i Egipat osnovali radnu grupu za pripremu samita UN o klimatskim promjenama

Keri je rekao da druge svjetske tenzije, uključujući krizu u Ukrajini neće promijeniti realnost onoga što se svakodnevno dešava sa klimom, da je to međunarodna prijetnja za sve

3832 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka u Kairu, Foto: Reuters
Sa sastanka u Kairu, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Egipat su danas osnovali zajedničku radnu grupu za pripremu samita Ujedinjenih nacija (UN) u Egiptu o klimatskim promjenama ove godine, pošto je američki izaslanik posjetio Kairo i pozvao na oštro smanjenje emisija ugljen-dioksida do 2030. godine.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za klimu Džon Keri rekao je da je radna grupa fokusirana na pripremi samita UN COP27 u ljetovalištu Šarm el Šeik u Crvenom moru u novembru i da je Egipat koji treba da predsjedava samitom, već počeo pripreme i postavio ambiciozne ciljeve.

Keri je rekao da druge svjetske tenzije, uključujući krizu u Ukrajini neće promijeniti realnost onoga što se svakodnevno dešava sa klimom, da je to međunarodna prijetnja za sve.

"U ovome nema ideologije. To nema nikakve veze sa nekim od pitanja koju razmatra administracija SAD" rekao je Keri na konferenciji za novinare u Kairu gdje se sastao s egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem. Zvaničnici nisu odgovarali na pitanja novinara.

Keri koji se sastao i s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el Sisijem, govorio je o sukobima na Bliskom istoku i o stanju ljudskih prava u Egiptu koje je izazvalo kritike američkih i drugih zapadnih vlada.

Šukri je rekao da su razgovarali o prioritetima i ciljevima samita UN COP27 kao i o sredstavima koja će biti na raspolaganje državama u razvoju za sprovođenje Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama iz 2015. godine.

Keri je danas govorio na Američkom univerzitetu u Kairu o budućnosti međunarodne klimatske akcije uoči COP27 i pozvao na usaglašene napore da se emisije ugljen-dioksida smanje za najmanje 45 odsto do 2030. godine, kako bi se do sredine vijeka mogla dostići "planeta bez zagađenja".

On je rekao da je zajednički cilj sprovođenje svih obećanja datih na prošlogodišnjem klimatskom samitu UN u Glazgovu, u Škotskoj, gdje je skoro 200 zemalja prihvatilo kompromisni sporazum za koji su spoljni stručnjaci rekli da pokazuje napredak, ali ne i uspjeh.

Taj sporazum nije odrazio nijedan od tri cilja UN-a: obećanja koja će smanjiti svjetsku emisiju ugljen-dioksida za oko polovinu, 100 milijardi dolara godišnje pomoći za klimu od bogatih zemalja siromašnim i da polovina od toga bude pomoć zemljama u razvoju.

"Naš cilj ove godine, pored ispunjenja svih obećanja datih u Glazgovu, jeste da uključimo više zemalja u borbu da globalno zagrijavanje ne pređe 1,5 stepeni Celzijusa", rekao je on.

To je bio najambiciozniji cilj Pariskog sporazuma iz 2015. godine pošto se planeta već zagrijala za 1,1 stepen Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim dobom.

Bonus video: