Bajden: Putin je želio ovaj rat, nećemo se boriti u Ukrajini ali ćemo braniti svaki centimetar NATO članica

"Putin je agresor. Putin je odabrao ovaj rat i sad će i on i njegova zemlja snositi posljedice. Danas najavljujem teške sankcije, posljedice će biti teške po rusku ekonomiju"

49416 pregleda 99 reakcija 44 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden obratio se javnosti povodom ruskog napada na Ukrajinu.

"Putin je ovo planirao mjesecima, govorimo to već dugo. Nagomilao je više od 170.000 vojnika na granici. Odbacio je sve diplomatske napore SAD-a i saveznika. Nedjeljama upozoravamo da će se ovo dogoditi. I sad se to odvija više-manje onako kako smo predvidjeli", rekao je Bajden i dodao:

"Optuživali su Ukrajinu za genocid i agresiju. Priznali su takozvane republike na ukrajinskoj teritoriji. Putin je objavio rat i za samo par trenutaka projektili su počeli da padaju na Ukrajinu", rekao je Bajden.

Dodao je da je Putin odabrao ovaj rat.

"Putin je agresor. Putin je odabrao ovaj rat i sad će i on i njegova zemlja snositi posljedice. Danas najavljujem teške sankcije, posljedice će biti teške po rusku ekonomiju. SAD ne radi to sama, nego u saradnji s EU i mnogim partnerima širom svijeta. Upravo sam razgovarao sa liderima G7. Ograničićemo ruske sposobnosti poslovanja u dolarima, funtama i eurima", kazao je Bajden.

Naveo je i da se ruska berza danas srušila.

"Blokirali smo ruske banke, odrezali smo Rusiju od američkog finansijskog sistema. Danas u sankcije uključujemo još četiri velike banke, to uključuje i VTB".

Bajden je u obraćanju rekao da su "udarili na njihovu industriju visoke tehnologije", te da će im onemogućiti modernizaciju vojske.

"Preduzimamo i korake da odbranimo svoje saveznike u NATO-u. Sjutra se odvija samit NATO-a, na kojem će biti 30 zemalja. Tamo ćemo dogovoriti naredne korake. Samo ove godine poslali smo vojne opreme u vrijednosti od 650 miliona dolara. Ponavljam, američka vojska se neće boriti u Ukrajini, ali ćemo braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a. NATO nije nikad bio ovako ujedinjen. Ponavljam, za NATO je napad na jednu članicu napad na sve članice", rekao je Bajden.

Bonus video: