Si Đinping u Hongkongu: Vizija jedna zemlja, dva sistema postigla uspjeh, neće biti tolerancije prema izdajnicima

e naglasio da Peking ima jurisdikciju nad Hongkongom i da bi trebalo da se poštuje kinesko vođstvo, iako Peking dozvoljava regionima poput Hongkonga i Makaa da zadrže svoj kapitalistički sistem i određen stepen autonomije

2735 pregleda 1 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters

Predsjednik Kine Si Đinping izjavio je danas da je njegova vizija za Hongkong, okvir "jedna zemlja, dva sistema" koji omogućava toj poluautonomnoj kineskoj oblasti da ima svoje zakone i vladu, postigao "univerzalno priznat uspjeh".

"Nema razloga da se tako dobar sistem mijenja", rekao je Si u govoru povodom 25 godina otkako je Hongkong postao poluautonomna kineska oblast nakon primopredaje od Britanije 1997.

Si je naglasio da Peking ima jurisdikciju nad Hongkongom i da bi trebalo da se poštuje kinesko vođstvo, iako Peking dozvoljava regionima poput Hongkonga i Makaa da zadrže svoj kapitalistički sistem i određen stepen autonomije.

On je upozorio da neće biti tolerancije prema stranom miješanju ili izdajnicima koji se miješaju u poslove Hongkonga, i da je prioritet da se "očuvaju nacionalni suverenitet, bezbjednost i razvojni interesi".

Si je rekao da dugoročna stabilnost može da se osigura samo ako patriote upravljaju Hongkongom.

Kineski predsjednik je posljednji put posjetio Hongkong 2017, takođe povodom proslave 1. jula.

Tada je upozorio da neće biti tolerancije za bilo kakve aktivnosti koje se vide kao ugrožavanje suvereniteta i stabilnosti Kine.

Bonus video: