Analiza: Rusija će nazadovati, SAD ostaje najjači igrač

Dokument spominje mogućnost da bi se Rusija u cilju skretanja pažnje s domaćih problema mogla vojno angažirati u akcijama izvan svojih granica
6 komentar(a)
Rusija, SAD, zastave, Foto: Ruvr.ru
Rusija, SAD, zastave, Foto: Ruvr.ru
Ažurirano: 29.09.2017. 07:55h

Istraživački servis Evropskog parlamenta u svojoj geoplitičkoj analizi "Globalni trendovi do 2035. godine" predviđa ekonomsko i demografsko nazadovanje Rusije u idućih 20 godina, dok za SAD predviđa da će ostati najjači svjetski 'igrač', ali da će imati manju moć, prenosi Al Jazeera..

Studija iznosi mogućnost da bi ekonomsko slabljenje Rusije moglo izazvati konflikte Moskve sa susjednim zemljama u cilju reintegracije određenih enklava.

U studiji se navodi da bi takvi "vojni koflikti dovoljno blizu Evrope" mogli utjecati na to da se umiješa i Evropska unija.

Pritisci, konflikti i tranzicija nakon odlaska Putina

Analitičari koji su izradili ovu studiju za potrebe Evropskog parlamenta predviđaju da će se, dugoročno gledano, Rusija suočiti s jakim ekonomskim pritiskom izazvanim padom broja radno sposobnih u zemlji, padom vrijednosti nafte i prirodnog plina, ali i tranzicijom nakon silaska predsjednika Vladimira Putina s vlasti, prenosi Al Jazeera.

"Sve to će otvoriti prostor za konflikte sa susjedima i iredentističke pokrete. Zemlja će nastojati ponovno pripojiti enklave pod ruskim uticajem. Neki od ovih pokreta bit će izvedeni diplomatskim putem, ali pogrešna procjena dovodi i do vojnog konflikta koji će biti dovoljno bilzu Evropi da izaziva sudjelovanje EU-a", navodi se u dokumetu koji je namijenjen evropskim zastupnicima, ali ne predstavlja službeni stav Evropskog parlamenta.

Studija dalje navodi da u tom slučaju evropske "vojne akcije i mirovne snage neće biti upotrijebljene" zbog straha od izravne konfrontacije Rusiji, ali da će šef EU diplomatije imati najznačajniju ulogu u svim razgovorima povodom nastalog spora.

Dokument spominje mogućnost da bi se Rusija u cilju skretanja pažnje s domaćih problema mogla vojno angažirati u akcijama izvan svojih granica, kao i primijeniti hakerske napade na Evropske institucije i pojedince.

SAD najjači, ali s manjom prednošću

Kada je SAD u pitanju, 'Globalni trendovi do 2035. godine' navode da će doći do "relativnog nazadovanja" zemlje, što će voditi stvaranju multipolarnog sistema u kojem će doći do veće kompeticije između SAD-a i njegovih najbližih rivala.

"SAD će ostati najveća vojna sila u 2035. godini i najjači igrač u međunarodnom sistemu, ali s prednošću manjom u odnosu na onu koju ima danas prema drugim igračima. Biće neodlučni da svoju snagu koriste u velikim operacijama i zato se očekuje da SAD ima mnogo manju moć kada je u pitanju globalna sigurnost u odnosu na onu koju je posjedovao još od 1990. godine", zaključuje se u analizi Istraživačkog centra Evropskog parlamenta.

Bonus video: