Tunis i EU potpisali strateško partnerstvo o ekonomiji i politici migracija

Sporazum uključuje pomoć od 105 miliona eura za borbu protiv neregularne imigracije i budžetsku podršku od 150 miliona eura, pošto Tunis ima dug od 80 odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i nedostaje mu gotovine

4217 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska unija (EU) i Tunis potpisali su u Tunisu memorandum o razumijevanju "sveobuhvatnog strateškog partnerstva" o borbi protiv neregularne imigracije, ekonomskom razvoju zemlje i obnovljivim izvorima energije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je sporazum namijenjen "ulaganju u zajednički prosperitet".

U Tunisu su zajedno sa Ursulom fon der Lajen bili premijerka Italije Đorđa Meloni i predsjednik holandske vlade Mark Rute. To je njihova druga posjeta, a tokom prve prije mjesec dana, predloženo je to partnerstvo.

"To je još jedan važan korak u rješavanju migrantske krize", rekla je italijanska premijerka, koja je pozvala tuniskog predsjednika Kaisa Sajeda da učestvuje na predstojećem samitu o migracijama u Rimu.

Rute je rekao da će "sporazum biti od koristi i EU i narodu Tunisa", podsjećajući da je EU vodeći trgovinski partner Tunisa i njegov vodeći investitor.

Što se tiče imigracije, Rute je rekao da će sporazum omogućiti "bolju kontrolu neregularne imigracije".

Sporazum uključuje pomoć od 105 miliona eura za borbu protiv neregularne imigracije i budžetsku podršku od 150 miliona eura, pošto Tunis ima dug od 80 odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i nedostaje mu gotovine.

Bonus video: