SAD: Temperatura u Finiksu već mjesec dana iznad 43 stepena

Na jugu te države vatrogasci se bore sa još jednom stihijom zbog koje je stanovništvo evakuisano

8192 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Finiksa, Arizona (SAD), Foto: Reuters
Detalj iz Finiksa, Arizona (SAD), Foto: Reuters

U glavnom gradu Arizone temperatura je već 31 dan zaredom oko 43,3 stepena Celzijusa, dok su i u drugim djelovima te države zabilježeni novi temperaturni rekordi.

Jul je bio toliko topao da su naučnici predvidjeli da će biti najtopliji mjesec ikada. Svjetska meteorološka organizacija i Služba za klimatske promjene Evropske unije proglasile su jul rekordno toplim.

Istorijska vrelina počela je u junu na jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), i proširila se preko Teksasa, Nju Meksika i Arizone u pustinju Mohave u Kaliforniji gdje trenutno bukte šumski požari.

Na jugu te države vatrogasci se bore sa još jednom stihijom zbog koje je stanovništvo evakuisano.

Požar je izbio i u udaljenom području kanjona Keraters, a plamen u nekim djelovima dostiže visinu i do šest metara.

Procjenjuje se da je izgorjelo oko 284 kvadratnih kilometara na granici sa Nevadom. Vatra ne prijeti objektima trenutno, ali i vatrogasci ne uspijevaju da je stave pod kontrolu.

U okrugu Riversajd stanovištvo je evakuisano zbog požara koji je zahvatio 8,8 kvadratnih kilometara teritorije.

A u mjestu Barbenk blizu Los Anđelesa, gdje su takođe veoma visoke temperature, medvjed je pronađen u bazenu jedne kuće.

U vrelom talasu širom SAD stradale su desetine ljudi, a najviše su u opasnosti siromašni koji nemaju pristup klimatizovanim prostorijama.

"Jednostavno rečeno - vrelina ubija. Kada vreli talas počne, prve žrtve se dese u roku od 24 sata", kazala je Kristi Ebi sa Univerziteta u Vašingtonu.

U Finiksu se očekuju oluje koje bi mogle malo da spuste temperaturu, ali će to biti kratkog daha jer se prognozira da se već od srijede temperatura popne i na 46 stepeni.

U Finiksu su rekordne temperature i noću - već 16 noći zaredom nijesu išle ispod 32,2 stepena.

Ekstremne vrućine su zabilježene i na istoku SAD, gdje je su u nekim mestima takođe registrovane rekordne temperature.

Bonus video: