Izvinjenje šefa Donjeg doma kanadskog parlamenta, bivšeg nacistu predstavio kao "ukrajinskog heroja"

"Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim zbog svoje odluke", rekao je Entoni Rota

14618 pregleda 15 komentar(a)
Entoni Rota, Foto: Reuters
Entoni Rota, Foto: Reuters

Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota juče se izvinio jer je, dva dana ranije, prilikom dočeka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Donjem domu, predstavio prisutnog veterana Vafen SS-a Jaroslava Hunku (98) kao "ukrajinskog heroja".

Hunka je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik divizije Vafen SS-a koju su uglavnom činili Ukrajinci iz Galicije. Jevrejska organizacija za ljudska prava Prijatelji Centra Simon Vizental zatražila je od Rote zbog toga izvinjenje, prenosi Hina.

Rota je u saopštenju preuzeo odgovornost za, kako je kazao, propust i istakao da je inicijativa "u potpunosti" njegova. "Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim zbog svoje odluke", rekao je, uputivši "najdublje izvinjenje" jevrejskim zajednicama.

"Objasniti zašto je ova osoba ušla u svete dvorane parlamenta"

Zelenski se u Donjem domu zahvalio Kanadi na pomoći u ratu protiv Ukrajine, a nakon obraćanja Zelenskog Rota je Hunku, koji je bio prisutan u dvorani, pohvalio zbog borbe za ukrajinsku nezavisnost od Moskve. Hunka je dobio ovacije prisutnih.

"U vrijeme rastućeg antisemitizma i iskrivljavanja holokausta, nevjerovatno je uznemirujuće vidjeti kanadski parlament kako aplaudira pojedincu koji je bio član jedinice Vafen-SS-a, vojnog ogranka nacista odgovornog za ubistva Jevreja i drugih", saopštila u nedjelju organizacija Prijatelji Centra Simon Vizental.

"Mora se dati objašnjenje o tome kako je ova osoba ušla u svete dvorane kanadskog parlamenta i dobila priznanje predsjednika Doma i ovacije", dodaje se. Rota je u saopštenju naveo da niko, uključujući kolege parlamentarce i ukrajinsko izaslanstvo, nije bio upoznat s njegovim planom i predviđenom izjavom.

Bonus video: