Harčenko: Radimo na održavanju sjednice SB UN o 25 godina agresije NATO na SRJ

"Realni smo i nemamo iluziju da Zapad može odmah da promijeni svoj stav i prizna odgovornost za agresiju 1999. godine", rekao je ambasador

2514 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da Rusija očekuje da se u Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, na njenu inicijativu, kroz nekoliko dana održi vanredna sjednica povodom 25 godina od agresije NATO na SR Jugoslaviju.

Harčenko je rekao da na tome Rusija puno radi, kao i da se takvoj sjednici sa Zapada puno protive.

"Realni smo i nemamo iluziju da Zapad može odmah da promijeni svoj stav i prizna odgovornost za agresiju 1999. godine", rekao je Harčenko, na konferenciji "NATO agresija - 25 godina kasnije", u organizaciji Fondacije "Besmrtni puk Srbije", kao i da su u toku pripreme za održavanje sjednice.

Prema njegovim riječima, uz takvu sjednicu i redovne sjednice o Kosovu u UN, tema Kosova će biti prisutnija u tom tijelu.

To, kako je istakao, neće odmah, ali će polako omogućiti pravičniji pristup pregovorima o Kosovu i veću bezbjednost za Srbe na Kosovu.

On je istakao da bi poštovanje u cjelini Rezolucije SB UN 1244 pomoglo da se pravično reguliše kriza na Kosovu i donese stabilnost Balkanu, ali da se Zapad ne pridržava preuzetih obaveza, iako Srbija ispunjava dogovoreno.

"Brojni su sporazumi koje Zapad potpiše, ali im služe samo da prikriju svoje planove. Tako je bilo i sa Minskim sporazumima (povodom Ukrajine)", rekao je Harčenko.

On je istakao da je bombardovanje Srbije značilo početak rušenja normalnog međunarodnog poretka "da bi Amerika izmišljala pravila kako njoj odgovaraju, od slučaja do slučaja".

"Agesija na SR Jugoslaviju, odnosno Srbiju, neće se zaboraviti ni u Srbiji ni u Rusiji", poručio je Harčenko.

Bonus video: