Senegal dobio najmlađeg predsjednika u Africi: Ima dvije žene, do izbora bio u zatvoru

Faje s ponosom ističe svoje odrastanje na selu, na koje se, prema sopstvenim riječima, vraća svake nedjelje kako bi obrađivao zemlju. BBC piše da njegova ljubav i poštovanje prema selu idu ruku pod ruku s nepovjerenjem prema elitama i političkom establišmentu Senegala

14910 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Basiru Diomaje Faje je novoizabrani predsjednik Senegala, koji je na izborima nastupio kao kandidat opozicije. Njegov vrtoglavi uspon slika je i prilika turbulentnog perioda u senegalskoj politici, koji je mnoge uhvatio nespremne.

Za Basirua Diomaje Fajea je malo njih znalo prije godinu dana. Proveo je 11 mjeseci u zatvoru zajedno sa svojim saveznikom i moćnikom Usmane Sonkom, da bi se zatvorski dani iznenada prekinuli nedjelju dana uoči predsjedničkih izbora.

Sada "gospodin Čisti", kako ga zovu, mora da prione na posao i izvrši reforme koje je obećao. "Metodičan" i "skroman" su riječi koje se često koriste da opišu nekadšnjeg poreznika, a sada izabranog predsjednika Senegala, koji je u ponedjeljak proslavio 44. rođendan, prenosi N1.

Faje s ponosom ističe svoje odrastanje na selu, na koje se, prema sopstvenim riječima, vraća svake nedjelje kako bi obrađivao zemlju. BBC piše da njegova ljubav i poštovanje prema selu idu ruku pod ruku s nepovjerenjem prema elitama i političkom establišmentu Senegala.

"Nikada nije bio ministar ili državni službenik, tako da kritičari ističu njegov nedostatak iskustva. Ali, sa Fajove tačke gledišta insajderi koji su vodili državu od 1960-ih napravili su katastrofalne greške", rekao je za BBC analitičar Alijun Tajn.

Na vrhu njegovih proklamovanih prioriteta su borba protiv siromaštva, nepravde i korupcije. Za vrijeme rada u Ministarstvu finansija on i Sonko su osnovali sindikalnu radnu grupu za borbu protiv mita i korupcije.

Diomaje Faje je oženjen sa dvije supruge. Sa prvom, koja mu je i bliska rođaka, ima četvoro djece, dok sa drugom nema djece.

Raskid veza s Francuskom

Poručio je da se sporazumi o gasu, nafti, ribolovu i odbrani moraju ponovno pregovarati kako bi bili povoljniji za senegalski narod. On najavljuje eru "suvereniteta" i "raskida", što se posebno odnosi na veze s Francuskom.

Novoizabrani predsjednik Senegala kaže da će odustati od vrlo kritikovane valute CFA franak, koja je vezana za euro i koju podržava bivša kolonijalna sila Francuska. On želi da je zamijeni novom senegalskom ili regionalnom zapadnoafričkom valutom, iako to neće biti lako.

"Za početak će morati da se suoči s realnošću budžeta… Ali vidim da ima mnogo ambicija", rekla je za BBC bivša premijerka Aminata Toure, koja je bila na čelu vlade za vrijeme mandata odlazećeg predsjednika Makija Sale.

Jačanje nezavisnosti pravosuđa i otvaranje radnih mjesta za mnogobrojnu omladinu takođe su ključni prioriteti novog predsjednika. "Ni jednom od toga predsjednik Sali nije posvetio veliku pažnju i to ga je sustiglo", dodaje bivša premijerka Toura.

Ona nije jedini visoki funkcioner koji je podržao 44-godišnjeg kandidata opozicije. To je uradio i bivši predsjednik Abdulaje Vade samo dva dana prije izbora, koji su održani u nedjelju 24 marta.

To je nevjerovatan obrt za Fajea koji je posljednjih 11 mjeseci proveo u zatvoru pod optužbom za pobunu, a još mnogo godina prije toga u sjenci svog saveznika Sonkoa, navodi BBC.

Dvojac Faje i Sonko

Basiru Diomaje Faje je najavljen u februaru kao kandidat takozvanog "Plana B", koji će zamijeniti harizmatičnog opozicionog vatrogasca Usmanea Sonka.

"Čak bih rekao da ima više integriteta od mene", rekao je ponosno Sonko.

Obojica su osnovali sada raspuštenu stranku Pastef, obojica su poreznici i obojica su se našli u zatvoru prošle godine pod optužbama za koje su rekli da su politički motivisane.

Sonko je na kraju osuđen za dva prekršaja, što je značilo da mu je zabranjen pristup izborima, pa se umiješao Faje.

"Basiru sam ja", rekao je Sonko nedavno pristalicama. "To su dvije strane istog novčića", slaže se kolega iz Pastefa Moustafa Sare.

To je dovelo do kritika da je Faje samo "predsjednik na papiru". Analitičari kažu da nije tako, ali da bi odnos dvojice političkih saveznika mogao da dovede do novog stila vođstva.

"Možda će uspostaviti tandem i odvojiti se od hiperpredsjedničkog modela svemoćnog šefa države. Sonko je naravno neosporni vođa Pastefa - ikona, čak… ali njih dvojica su imali dinamiku saučesništva i tajnog dogovora", kazao je analitičar.

Nekada davno Faje nije želio da ima nikakve veze s politikom. Jedan od njegovih heroja je pokojni senegalski istoričar Čeik Anta Diop, čiji se rad smatra pretečom afrocentrizma. Obojica se smatraju ljevičarskim promoterijam pan-afrikanizma.

Kada su u ponedjeljak stigli prvi rezultati koji pokazuju da Faje pobijedio, ljudi u glavnom gradu Dakaru slavili su trubeći sirenama i pjevajući uz glasnu muziku.

Reakcija međunarodnih tržišta bila je manje radosna, a senegalske dolarske obveznice pale su na najniži nivo u posljednjih pet mjeseci. Novinska agencija Rojters navodi da su ulagači zabrinuti da bi Fajeovo predsjedništvo moglo da ukine politiku zemlje koja je povoljna za poslovanje.

"Izabravši me, senegalski narod odlučio je da raskine s prošlošću. Obećavam da ću vladati ponizno i transparentno", rekao je novinarima Faje.

Izbori su prvobitno trebalo da se održe prošlog mjeseca, ali ih je Sal odložio samo nekoliko sati prije početka kampanje, što je izazvalo protest opozicije i demokratsku krizu. Većina kandidata imala je vrlo malo vremena za pripremu pošto je određen novi datum izbora, a sam Faje imao je nešto više od nedjelju dana pošto je pušten iz zatvora.

Bonus video: