BLOG Netanjahu odobrio nove pregovore o primirju u Gazi

Rat Izraela i Hamasa – 175. dan

19028 pregleda 1 komentar(a)
Humanitarna pomoć se Gazi dostavlja vazduhom, Foto: Reuters
Humanitarna pomoć se Gazi dostavlja vazduhom, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2024. 21:53h
Završeno
20:22h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odobrio je danas nove razgovore o prekidu vatre u Gazi, dan nakon što je Međunarodni krivični sud naložio Izraelu da osigura hitne isporuke humanitarne pomoći stanovnicima enklave.

Iz Netanjahuovog kabineta je saopšteno da će novi pregovori o primirju i oslobađanju talaca biti održani u Dohi i Kairu "narednih dana...sa smjernicama za dalji napredak u pregovorima", više dana nakon što su oni bili u zastoju.

Međunarodni krivični sud u Hagu u četvrtak je saopštio da se "Palestinci više ne suočavaju sa rizikom od gladi već je ona pristuna".

Filipe Lazarini, direktor agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice, objavio je na društvenoj mreži Iks da je presuda "podsjetnik da su ljudi odgovorni za katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i da se ona pogoršava".

Sud je u januaru presudio da Izrael mora da obezbijedi "prijeko potrebnu" humanitarnu pomoć Gazi i da spriječi genocid, ali je Izrael odbacio slučaj koji je pokrenula Južnoafrička Republika.

Uprkos obavezujućoj rezoluciji o hitnom primirju, koju je ove nedjelje usvojio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, u petak su nastavljene borbe, između ostalog i u blizini bolnica u Gazi.

Izraelska vojska saopštila je da nastavlja operacije u najvećoj bolnici, Al Šifa, 12. dan zaredom. Širom enklave, tokom noći su stradale desetine ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Rat je izbio kada je Hamas 7. oktobra napao izraelsku teritoriju i ubio oko 1.200 ljudi, uglavnom civile, i oteo oko 250 talaca, prema izraelskim podacima. U izraelskoj kampanji je poginulo najmanje 32.620 Palestinaca, uglavnom žene i djeca, navodi ministarstvo zdravlja Gaze, čiji su veliki djelovi razoreni.

(Glas Amerike)

13:05h

Izraelska vojska saopštila je da je ubila Ali Abed Aksana Naima, zamjenika komandanta Hezbolahove raketne jedinice, u vazdušnom napadu na oblast Bazurije u Libanu, prenosi Rojters.

U njemu se navodi da je on bio jedan od vođa milicije koju podržava Iran u raketiranju teških bojevih glava i da je odgovoran za izvođenje i planiranje napada na izraelske civile.

13:00h

Najmanje 32.623 Palestinaca je ubijeno, a 75.092 ranjeno od 7. oktobra u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Pojas Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u toj enklavi, prenosi Rojters.

10:47h

U napadima Izraela na grad Alepo na sjeveru Sirije ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet članova libanske militantne grupe Hezbolah, kazala su dva bezbjednosna izvora, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sirijsko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je izvjestan broj civila i vojnog osoblja ubijen nakon što su Izrael i militantne grupe pokrenule napade na Alep.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja ima široku mrežu izvora u Siriji, navela je da je poginulo najmanje 36 sirijskih vojnika.

"Izraelski napad bio je usmjeren na oblast blizu raketnih skladišta, koja pripadaju libanskoj grupi Hezbolah", saopštila je organizacija.

Ministarstvo odbrane navelo je da je u izraelskim napadima pogođeno nekoliko oblasti u Alepu.

Vazdušni napadi su se poklopili s napadima dronovima iz Idliba i zapadnog ruralnog Alepa za koje je Ministarstvo odbrane navelo da su ih izvele "terorističke organizacije" na civile u Alepu i njegovoj okolini.

Ministarstvo nije pominjalo konkretan broj mrtvih niti je razjasnilo da li su žrtve izazvane izraelskim vazdušnim napadima, ili napadima militantnih grupa.

Izraelska vojska je odbila da komentariše navode o napadu u Alepu.

(MINA)

Bonus video: