Izrael kupuje šatore za evakuaciju Rafe

Jedan od prvih znakova konkretnih priprema za kopnenu ofanzivu na grad na jugu Gaze

8433 pregleda 0 komentar(a)
Palestinci se pripremaju za ramazanski Bajram u Gazi, Foto: Rojters
Palestinci se pripremaju za ramazanski Bajram u Gazi, Foto: Rojters

Izraelsko ministarstvo odbrane kupuje 40.000 šatora uoči evakuacije Rafe na jugu Gaze, objavili su juče izraelski mediji. Izrael planira da napadne taj grad da bi, kako tvrdi, uništio preostale bataljone militantne grupe Hamas.

Ministarstvo nije potvrdilo vijest o kupovini šatora, u koje može da stane 12 osoba, piše Rojters.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je više puta najavio planove da napadne Rafu, u koju se sklonilo više od milion Palestinaca. To je jedini grad u Gazi na koji nije izvršen veliki kopneni napad.

Izraelska vojska tvrdi da su Rafi ostala četiri bataljona Hamasa kao i nepoznat broj viših komandanata tog islamističkog pokreta. Izrael je ranije saopštio da se bataljoni Hamasa sastoje od po hiljadu boraca.

Vojska je saopštila da će prije bilo kakvog napada evakuisati civilno stanovništvo na takozvana “humanitarna ostva” u centralnoj Gazi, gdje će hrana, voda i medicinski objekti biti dostupni.

Planovi za napad na Rafu izazvali su široku osudu i čak su Sjedinjene Države upozorile Netanjahua da će se Izrael suočiti sa globalnom izolacijom ako ne odustane.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je rekao da SAD nemaju dokaze da Izrael vrši genocid u Gazi

Kampanja Izraela u Gazi, pokrenuta nakon napada Hamasa na Izrael u kojem je ubijeno više od 1.200 ljudi a više od 250 odvedeno u Gazu prošlog oktobra, razorila je enklavu i raselila većinu njenog stanovništva. U kopnenoj i vazdušnoj ofanzivi ubijeno je više od 33.000 ljudi, mahom civila. Gazi takođe prijeti rasprostranjena glad i bolest.

Smrtonosna masovna glad u Gazi vjerovatno bi ubrzala nasilje i osigurala dugoročni sukob, izjavio je juče američki ministar odbrane Lojd Ostin na saslušanju u Senatu.

Međutim, on je rekao da SAD nemaju dokaze da Izrael vrši genocid u palestinskoj enklavi.

Humanitarne agencije se žale da Izrael ne omogućava dovoljan pristup hrani, ljekovima i drugim humanitarnim zalihama. Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borel, optužio je Izrael da koristi izgladnjivanje kao oružje rata.

Izrael kaže da je ubio oko 10.000 boraca Hamasa i uglavnom uništio većinu organizovanih borbenih formacija tog pokreta, ali da mora da osvoji Rafu da bi ispunio cilj razbijanja vojnih i upravljačkih struktura grupe i vraćanja talaca.

Bonus video: