Bajden rekao da razmatra zahtjev Australije da odustane od krivičnog gonjenja Asanža

"Ohrabrujuće je što je predsjednik Bajden potvrdio da Sjedinjene Države razmatraju odustajanje od tužbe protiv Džulijana Asanža", naveo je Beri Polak, Asanžov advokat

14271 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta podrške Asanžu u Beču, Foto: Reuters
Sa protesta podrške Asanžu u Beču, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džozef Bajden, rekao je da razmatra zahtjev Australije da odustane od krivičnog gonjenja osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, koji je objavio gomile povjerljivih američkih dokumenata i koji se bori protiv ekstradicije Sjedinjenim Državama, javlja Rojters.

Australijski premijer, Entoni Albaneze, koji je dugo izražavao protivljenje pritvoru osnivača Vikiliksa, u februaru je podržao parlamentarni predlog kojim se poziva na povratak Asanža, australijskog državljanina, u Australiju.

"Razmatramo ga", rekao je Bajden novinaru, koji je pitao da li ima odgovor na zahtjev Australije da okonča Asanžovo krivično gonjenje.

Beri Polak, Asanžov advokat, Bajdenove komentare je nazvao ohrabrujućim. Tri sedmice ranije, Polak je rekao da Asanžov pravni tim nije vidio nikakve indikacije za rješavanje američkih optužbi protiv njega.

"Ohrabrujuće je što je predsjednik Bajden potvrdio da Sjedinjene Države razmatraju odustajanje od tužbe protiv Džulijana Asanža", naveo je Polak u imejlu.

Ministarstvo pravde nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar na Bajdenove izjave, navodi Rojters.

Asanžovo izručenje je stavljeno na čekanje u martu nakon što je Visoki sud u Londonu rekao da Sjedinjene Države moraju dati garancije da se neće suočiti sa smrtnom kaznom.

Asanž (52) bori se protiv ekstradicije iz Britanije u SAD, gdje je tražen zbog krivične prijave zbog objavljivanja povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša 2010. godine. Vašington kaže da je objavljivanje dokumenata dovelo živote u opasnost.

Asanžove pristalice kažu da je on heroj anti-establišmenta i koji je postao žrtva, jer je razotkrio zločine SAD-a, uključujući sukobe u Avganistanu i Iraku.

Ako bude izručen, Asanž se suočava sa kaznom do 175 godina zatvora sa maksimalnim obezbjeđenjem. Više grupa za ljudska prava, vodeće medijske organizacije i lideri zemalja poput Meksika i Brazila takođe su pozvali da se optužbe protiv Asanža povuku.

Bonus video: