Brojne čestitke Crnoj Gori putem Twittera

Komesar EU za proširenje Johanes Han ocijenio je da pozivnica predstavlja priznanje crnogorskim reformistima, ali da još treba da bude urađeno
108 pregleda 2 komentar(a)
Vlada Tviter, Foto: Screenshot (Twitter)
Vlada Tviter, Foto: Screenshot (Twitter)
Ažurirano: 02.12.2015. 18:04h

Brojni inostrani zvaničnici čestitali su Crnoj Gori dobijanje poziva za punopravno članstvo u NATO, putem društvene mreže Twitter, naglašavajući da je upućivanje poziva zasluženo reformama.

Vlada Crne Gore zahvalila je jutros putem svog zvaničnog naloga na toj društvenoj mreži (@VladaCG i @MeGovernment) svim zemljama NATO-a, posebno članicama koje su susjedi Crne Gore, na upućivanju poziva za početak pristupnih pregovora.

Iz Vlade je saopšteno da su nakon toga uslijedile brojne čestitke.

“Pored brojnih „običnih“ tviteraša čestitke su uputile Vladi i premijeru Milu Đukanoviću gotovo sve stalne misije država članica NATO-a kao i ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, ‏Albanije, Slovenije, Rumunije, Kanade i Letonije ", navodi se u saopštenju.

Čestitke su putem Twittera uputili i državni sekretar SAD Džon Keri, komesar EU za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednik Vlade Estonije Tavi Roivas, prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Putem Twittera Crnoj Gori su čestitali i predsjedavajući Odbora za odbranu u parlamentu Estonije Marko Mihkelson, ambasador UK u Crnoj Gori Jan Viting, ambasador Kanade u Ukrajini Roman Vaščuk i drugi.

Iz Vlade je saopšteno da se u porukama se naglašava da je upućivanje poziva zasluženo reformama.

„Pozivnica je dobro zaslužena nagrada za Vladu Crne Gore i građane za njihov za naporan rad i reforme. Treba nastaviti tokom procesa pregovaranja, navodi se u tvitu Misije Ujedinjenog Kraljevstva pri NATO-u. Napominje se da je to sedmo proširenje NATO-a.

Komesar EU za proširenje Johanes Han ocijenio je da pozivnica predstavlja priznanje crnogorskim reformistima, ali da još treba da bude urađeno.

On je posebno istakao vladavinu prava.

Identičan stav, da pozivnica predstavlja priznanje reformama, saopštila je putem tvitera i poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

‏Predsjednica Kosova navodi u tvitu Vladi Crne Gore da očekuje da se i „Kosovo uskoro priključi“ dok ministar evropskih integracija Kosova Bekim Čolaku ocjenjuje da taj čin predstavlja „veliki korak unaprijed u bezbjednosti cijelog regiona“.

Sličnog stava je i srpski političar Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije, koji u tvitu navodi da je pozivnica Crnoj Gori „ohrabrenje za cio region“.

Ambasada SAD u Crnoj Gori u čestitci ocjenjuje da je i pred NATO-m i pred Crnom Gorom svijetla budućnost.

Ambasada Poljske u Crnoj Gori smatra da je riječ o „istorijskom danu“.

Misija Estonije pri NATO-u prenosi riječi generalnog sekretara da je pozivnica Crnoj Gori zasnovana na zajedničkim vrijednostima i interesima bezbjednosti u Evropi, a da ne predstavlja poruku Rusiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije navelo je u tvitu stav ministra Karla Erjaveca da je pozivnica „rezultat i napora Slovenije“.

Vlada Crne Gore pokrenula je 2011. godine Twitter naloge na engleskom jeziku (@MeGovernment) i na crnogorskom (@VladaCG).

Komunikacija putem tih naloga, kako je saopšteno, zavrijedila je brojna priznanja na međunarodnim istraživanjima Twitter aktivnosti političkih i institucionalnih naloga Twiplomacy.

“Nalog @MeGovernment je 2012. godine bio među 25 najuspješnijih institucionalnih Twitter naloga u svijetu, a prema broju pratilaca po glavi stanovnika već nekoliko godina je u prvih deste naloga na svijetu – 2014. je bio na šestom, a 2015. na sedmom mjestu”, kaže se u saopštenju.

Twitter nalozi Vlade Crne Gore izvejštavaju o najnovijim aktivnostima Vlade i ministarstava, relevantnim dešavanjima iz Crne Gore, kulturi, sportu, turizmu i drugim temama kojima se pospješuje komunikacija o Crnoj Gori i aktivnostima Vlade.

Bonus video: