Ovo su najgora tehnološka predviđanja u istoriji

74 pregleda 1 komentar(a)
Bil Gejts, Foto: Screenshot (YouTube)
Bil Gejts, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 30.10.2014. 20:19h

Tehnologija se razvija nevjerovatnom brzinom već nekoliko decenija, što znači da su predviđanja u ovoj industriji skoro nemoguća.

Što ne znači da se mnogi nisu na njih odvažno odlučili - i pritom apsolutno promašili, piše Telegraph dodajući da su u pitanju veliki stručnjaci u svojim područjima. Pa pogledajmo njihove izjave.

"Mislim da na svijetu postoji tržište za možda pet računara", predsjednik IBM-a Tomas Votson, 1943.

Srećom za IBM, Votsonovo predviđanje bilo je netačno. Prošle godine kompanija je zaradila oko 100 milijardi dolara od prodaje hardvera i softvera.

"Predviđam da će internet 1996. doživjeti katastrofalni kolaps", Robert Metkalf, osnivač 3Coma, 1995.

On je obećao da će "pojesti svoje riječi" ako nije u pravu. Na konferenciji 1997. stoga je izmiksao kopiju teksta u kome je to izjavio i pretvorio ga u šejk, te onda to popio.

"Amerikancima treba telefon, ali nama ne treba. Imamo sasvim dovoljno kurira", Sir Vilijam Pris, glavni inženjer britanske pošte u 19. vijeku.

Doduše, s obzirom na to koliko u posljednje vrijeme rastu cijene telefona, možda će kuriri uskoro ponovo biti jeftiniji.

"Za dvije godine problemi sa spamom biće riješeni", Bil Gejts, 2004.

Gejts možda više nema problema sa neželjenom elektronskom poštom, ali ostatak svijeta još vodi tu bitku.

"Svi me uvijek pitaju kad će Apple proizvesti mobilni telefon. Moj je odgovor: 'Vjerovatno nikad'", Dejvid Pog, The New York Times, 2006.

Prvi iPhone na tržištu se pojavio 2007. godine i otad mu prilično dobro ide.

"Televizija neće uspjeti da zadrži nijedno tržište na kome se pojavi duže od šest mjeseci. Ljudima će jako brzo dosaditi buljenje u kutiju svako veče", Deril Zanuk, 20th Century Fox, 1946.

Možda je Zanuk ustvari bio toliko dalekovidan pa je preskočio nekoliko decenija i govorio o današnjem vremenu kad televizija zaista polako prestaje da ljudima bude zanimljiva. Doduše, trajala je ipak malo više od šest mjeseci...

"Skoro da ne postoji šansa da komunikacioni svemirski sateliti budu korišteni za bolju uslugu telefonije, televizije i radija unutar SAD-a", T. Kraven, FCC, 1961.

Osim navedenog tu su i Google Maps i satelitska navigacija.

"Apple je već mrtav", Nejtan Mihrvold, bivši šef tehnološkog odsjeka u Microsoftu, 1997.

OK, u nekom trenutku je bilo klimavo, ali Mihrvold nije mogao da bude više u krivu...

Index.hr

Bonus video: