Barselona očekuje 70.000 posjetilaca na Kongresu mobilnih komunikacija

Ovogodišnji kongres, pod sloganom “Novi mobilni horizont ”, održava se u duplo većem prostoru nego prethodnih godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2013. 17:27h

Ljubitelji mobilnih telefonija nestrpljivo broje sate i dane do najveće globalne svetkovine tog sektora: Mobile World Congress Barecona 2013 (MWC) otvoriće vrata u ponedjeljak, 25. februara, a ove godine organizator, GSM Asocijacija, očekuje rekordan broj posjetilaca, čak 70.000.

Ovogodišnji kongres, pod sloganom “Novi mobilni horizont ”, održava se u duplo većem prostoru nego prethodnih godina. U brojevima: U devet hala i prostorija ukupne površine vrtoglavih 240.000 kvadratnih metara, na 94.000 kvadrata izložbenog prostora svoje proizvode i usluge predstaviće 1.500 kompanija sa svih meridijana.

Ove godine, zahvaljujući kompaniji M:tel, kongresu će prisustvovati i novinar ND “Vijesti" koji će za portal i štampano izdanje prenositi najzanimljivije detalje sa tog događaja.

Mnogi u Barselonu definitivno dolaze jer očekuju da će Samsung predstaviti model smart telefona Galaxy IV generacije, ili makar njegove osnovne karakteristike

Mnogi u Barselonu definitivno dolaze jer očekuju da će Samsung predstaviti model smart telefona Galaxy IV generacije, ili makar njegove osnovne karakteristike. Ta južnokorejska kompanija je upravo na kongresu prošle godine predstavila Galaxy III, ali i Galaxy Note 10.1, pa nagađanja da će ove godine biti riječi o novoj generaciji tih uređaja imaju smisla.

Sve rašireniji brend u mobilnim komunikacijama, HTC će, po dosadašnjim podacima, svakako predstaviti svoje nove uzdanice – prije svega model HTC M7. Tajvanski proizvođač mobilnih telefona će sigurno iskoristiti i ovaj kongres da predstavi seriju novih uređaja, kao što je prije tačno godinu zaljubljenike u mobilne ljubimce obradovala uređajima serije One.

Finska Nokia posljednjih godina pokušava da se novim verzijama operativnog sistema Symbian, izbori sa narastajućom konkurencijom, prije svega, iOS-om i Androidom.

Očekuje se, međutim, da će četiri dana u Barseloni naredne sedmice pokušati da privuče svježim uređajima na Windows 8 platformi. Što se tiče ultrapopularnog Sony-ja, nejasno je samo jedno: Faktor Xperia. Naime, iako su prošle godine Xperia modeli bukvalno “poharali” tržište, osjeća se potreba za novom energijom koja bi mogla da se vrti oko Xperia Z modela.

Osim njih, na kongresu će biti prisutne i mnoge druge kompanije, poput Motorole, BlackBerry, LG... ali i brojni proizvođači hardver i softver opreme kao i mobilne infrastrukture.

Novo iskustvo u razmjeni podataka i m-plaćanja

Posjetioce ovogodišnjeg MWC-a dočekaće još jedan od noviteta koji će ih razveseliti: sve informacije o kongresu, sesijama, predavanjima i predstavljanjima, razmjenjivaće se posredstvom NFC tehnologije. Uprošćeno govoreći: riječ je o tehnologiji razmjene informacija na bliskoj udaljenosti (NFC – Near Field Communication) gdje će posjetioci jednostavnim primicanjem svog smart telefona (koji ima ugrađenu tu tehnologiju) terminalima, dobiti potrebne informacije.

Kako radi NFC: YouTube

Putem NFC-a, posjetioci će moći i da razgledaju djelove grada ali i obavljaju uplate i slične stvari. NFC nije nova tehnologija, ali se njenom nadogradnjom očekuje šira upotreba, a do sada je tržište mobilnog plaćanja pokazalo najveći interes za njen razvoj. Dosta modela postojećih mobilnih telefona i uređaja ima ugrađenu NFC tehnologiju. Uglavnom svi Nokijini Symbian Belle i WP modeli, kao i i Googleov i Samsungov Nexus, Blackberry Bold 9900 već imaju ugrađen NFC čip.

NFC čipovi mogu komunicirati na udaljenostima od samo nekoliko centimetara. U zavisnosti od toga kako je NFC čip dizajniran, razmjena se ostvaruje dodirom dva uređaja.

Potencijal NFC tehnologije je, izgleda, najozbiljnije shvatio Google. Još sredinom 2011. godine, ta kompanija je najavila Google Wallet i Google Offers – dvije usluge koje iskorištavaju NFC tehnologiju. Google Wallet, servis pomoću kojeg povezujete željeni račun s NFC uređajem podržava sve više kartičnih kuća, pa se ova usluga već poprilično ukorijenila u razvijenijim zemljama.

Primjena NFC-a je prikazana i tokom ovogodišnjeg kongresa CES, gdje je predstavljen sistem za zaključavanje, odnosno otključavanje vrata pomoću NFC prijemnika i pametnog telefona.

NFC može ugroziti tržište platnih kartica

Šira primjena NFC tehnologije mogla bi na srednji rok da ugrozi svjetsko tržište platnih kartica, jer mobilni telefon može da ih zamijeni vrlo lako. Umjesto da nosite više kartica u novčaniku, vaša SIM kartica biće povezana direktno sa vašim bankovnim računima, uz potpunu sigurnost, te bi uz jednostavno primicanje telefona NFC terminalu i ukucavanjem PIN-a, mogli jednostavnije da platite račun u marketu ili butiku.

Svi podaci sa platne kartice nalaze se na SIM kartici koji ispunjava stroge kriterijume i bezbjednosne standarde. Adekvatno ažuriranje podataka na računu obavlja se putem mobilne mreže i time ne postoji mogućnost zloupotrebe. Prilikom naplate na terminalu dodirom telefona sa NFC označenim mjestom telefon traži sinhronizaciju i kroz nekoliko sekundi sa računa skida se naplaćeni iznos. Takav vid plaćanja već je dostupan u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i nekim zemljama Zapadne Evrope.

NFC je, kažu stručnjaci, daleko najbezbjedniji od do sada svih vidova plaćanja robe i usluga. Za ovakvo plaćanje potrebno je od operatera preuzeti specijalnu SIM karticu koja u svom čipu ima učitan PayPass aplikaciju.

Galerija

Bonus video: