Koliko goriva troši klima uređaj u autu?

Zanimljivo je da to na godišnjem nivou kod benzinskih motora donosi dodatnu potrošnju od 5,4 odsto
134 pregleda 0 komentar(a)
klima, automobil, Foto: Shutterstock
klima, automobil, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.07.2014. 14:27h

Automobilski klima uređaji ne rade besplatno. Zapravo, u toplijim djelovima svijeta se na njihov rad troši čak do 30 odsto ukupne potrošnje goriva.

Sa klimom treba biti racionalan, jer njoj treba energija za komprimovanje freona. Sto je hlađenje zahtjevnije, ona troši više energije, to jest goriva.

Međutim, manje je poznata činjenica da ovi sistemi troše gorivo čak i kada je napolju hladnije nego u automobilu.

Švajcarska kancelarija za životnu sredinu je radila istraživanje o potrošnji klima uređaja, koje je pokazalo da pri spoljašnjoj temperaturi od 27 stepeni, klima u automobilu troši 18 odsto goriva.

Zanimljivo je da to na godišnjem nivou kod benzinskih motora donosi dodatnu potrošnju od 5,4 odsto, dok je taj procenat kod dizelaša upola manji, posebno u gradskim uslovima.

Studije su pokazale da se vozač najprijatnije osjeća kada je u automobilu tenperatura 23 stepena, što znači da nema potrebe da pretjerujete sa hlađenjem.

Na kraju, sa štednjom ne treba ni pretjerivati, jer previsoka temperatura u autu može da bude faktor rizika. Naime, dokazano je da vrućina utiče na koncentraciju i reakcije vozača više nego količina od o,5 promila alkohola u krvi.

Bonus video: