Tijelo Stanišića spalili nakon ubistva?

Kriminalna grupa koju su formirali Đukić i Tuzović planirala eksplozivom da raznese specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, a GST Katnića htjeli su da ubiju nadomak njegove kuće

32501 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Tijelo Podgoričanina Nikole Stanišića spaljeno je nakon ubistva, a forenzičari iz Danilovgrada uz pomoć DNK analize pokušavaju da utvrde da li su istražitelji pronašli njegove ostatke.

To je juče na konferenciji za medije kazao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

”Postoji osnovana sumnja da je to tijelo, izvinjavam se rodbini i svima drugima, nakon toga (ubistva) eliminisano ili spaljeno. Mi smo tražili fragmente i vjerujemo da smo našli mjesto gdje se to desilo. Da li će se iz ovih fragmenata koje smo tamo našli moći utvrditi DNK i potvrditi da se radi o tom licu ili nekom drugom, to je u Forenzičkom centru, koji su osposobljeni da izvedu i najsloženije eksperimente i provjere. Oni to rade revnosno”, odgovorio je Katnić.

Za ubistvo Stanišića, Specijalno državno tužilaštvo još ranije je osumnjičilo više članova kavačkog kriminalnog klana koji su, prema tvrdnjama SDT-a, radili po nalogu svojih šefova - Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Stanišić, koji je navodno bio blizak škaljarskom kriminalnom klanu, otet je i ubijen početkom avgusta prošle godine.

Na zajedničkoj konferenciji SDT-a i Uprave policije, juče su prezentovani dokazi iz istraga pokrenutih protiv više kriminalnih grupa, uglavnom povezanih sa škaljarskim i kavačkim kriminalnim klanom.

Jednu od tih grupa, čiji su organizatori Stefan Đukić i Emil Tuzović, specijalni tužioci sumnjiče da su planirali likvidaciju Katnića, njegovog saradnika Saše Čađenovića, policajaca Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokića, prebijanje sutkinje Biljane Uskoković, kao i hapšenje i ubistvo tri građanina.

Saopštili su da jednog od navodnih šefova škaljarskog kriminalnog klana Jovana Vukotića sumnjiče da je sa Jankom Vukadinovićem organizovao krimi-grupu od koje su tražili likvidacije Kašćečana, Zvicera i Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Tužioci su prikazali i fotografije ubijenih Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića za čiju likvidaciju je osumnjičena kriminalna grupa Belivuka i Miljkovića. Fotografije ubijenog škaljarca i njegovog zeta Spahića članovi tog klana međusobno su razmjenjivali preko kriptovane Sky aplikacije.

Čađenoviću spremili eksploziv

Kriminalna grupa koju su prema tvrdnjama SDT-a formirali Đukić i Tuzović planirala je eksplozivom da raznese specijalnog tužioca Sašu Čađenovića kada izađe iz zgrade u kojoj stanuje, a GST Katnića htjeli su da ubiju nadomak njegove kuće - u Daljmu.

U rukama specijalnog tužioca Miroslava Turkovića brojni su dokazi prikupljeni putem međunarodne pravne pomoći - fotografije i poruke koje su članovi tog klana razmjenjivali tokom opservacije tužioca, policajaca i sutkinje Uskoković.

Turković
Turkovićfoto: Luka Zeković

Navodeći jasno koji je zadatak dodijeljen svakom članu tog klana, Turković je precizirao da je zadatak Stefana Mićića bio da otme i ubije dvojicu Lazovića i Đokovića, a Milan Brajović zvani Fitilj bio zadužen da prati sutkinju i tužioce, kao i da nabavlja eksploziv... Aleksandar Raičević pratio je Katnića.

Turković je kazao da je Zoran Perović, koji je u bjekstvu, imao zaduženje da komunicira sa nosiocima najviših državnih funkcija u izvršnoj vlasti i ponudi im novac kako bi uticali na razrješenje i izbor nosilaca pravosudnih funkcija - sudija i tužilaca:

On je po nalogu Đukića 9. decembra prošle godine stupio u kontakt sa tadašnjim generalnim sekretarom Vlade Božom Milonjićem, kom su navodno rekli da su spremni da daju milion eura da Baranina u Crnoj Gori oslobode optužbi za ubistvo Jovana Klisića.

”Cilj ove kriminalne organizacije je bio da za potrebe neidentifikovanih lica i za potrebe same kriminalne organizacije vrše likvidacije to jest ubistva i teška ubistva na teritoriji Crne Gore na štetu policijskih službenika, specijalnog tužioca S.Č. i glavnog specijalnog tužioca M.K., ali i drugih lica, te da tako djeluju da se pripadnici te kriminalne organizacije, oslobode bilo koje krivične odgovornosti pred sudovima Crne Gore kroz nezakoniti uticaj na izvršnu vlast, a kroz prethodnu smjenu tužilaca koji ih optužuju i gone za krivična djela”, rekao je Turković.

Među porukama koje je Đukić slao su i one da će ubiti Čađenovića i njegovog brata, da će ga “zalivaditi”, kao i brojne uvrede.

Vukotić crtao mete

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je da je Jovan Vukotić, prema do sada prikupljenim dokazima, osnovano sumnjiv da je za sebe odredio da daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije, vrbuje članove, planira izvršenje krivičnih djela, obezbjeđuje novac za krivična djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, nabavlja oružje i eksplozive: “Sredstva za komunikaciju, vrši prikupljanje podataka i određuje lica koja treba ubiti, određuje vrijeme, mjesto i način izvršenja krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, podstrekava druga lica na izvršenje krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija formirana”.

“Tokom postupka prikupljeni su dokazi do granice osnovane sumnje da je J.V. podstrekavao druge pripadnike kriminalne organizacije tokom novembra i decembra 2020. godine da izvrše krivično djelo teško ubistvo na štetu R. Z. i S.K. upotrebom eksplozivne naprave velike razorne moći koju su prethodno drugi pripadnici kriminalne organizacije obezbijedili, te je istovremeno podstrekavao i na izvršenje krivičnog djela teško ubistvo na štetu B.V. i M.M. a koje je trebalo da se izvrši na aerodromu Tivat”, rekao je Čađenović.

Sva planirana ubistva spriječena su, a istražitelji su zaplijenili i eksplozivnu napravu kojom su trebali da budu ubijeni Zvicer i Kašćelan.

Tužilac je objasnio da većina pripadnika te krimi grupe nije bila upoznata sa kompletnim planom, već su imali posebne grupe za svaku pojedinačnu radnju. Neki od njih bili su zaduženi za nabavku i pravljenje eksplozivne naprave, drugi za nabavku detonatorskih kapisli, sporogorećih štapina i oružja, a posebna grupa pratila je mete, obezbjeđivala vozila, skutere, čamce....

Nevolja ubijao pa snimao

Beograđanin Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, 14. oktobra prošle godine ubio je škaljarca Damira Hodžića, a potom o tome glasovnom porukom obavijestio još neidentifikovanog organizatora te kriminalne grupe, kazao je Čađenović.

”Specijalno državno tužilaštvo je u cilju prikupljanja materijalnih dokazala izvršilo pretrese na više mjesta kao i pretrage terena radi pronalaženja posmrtnih ostataka H.D. i S.A., te su prikupljeni dokazi predmet vještačenja. Iz komunikacija kriptovanih mobilnih telefona jasno i nesporno je utvrđeno da su oštećeni H.D. i S.A. lišeni života, jer komunikacije su eksplicitne u tom dijelu i to kroz činjenicu da su okrivljeni prema NN organizatoru slali kako slikovne tako i glasovne poruke, pa je tako dana 14.10. 2020. godine B.V., NN organizatoru poslao fotografije, kao i glasovnu poruku iz koje jasno proizlazi da je okrivljeni B. V. odmah lišio života H. D.”, rekao je Čađenović.

Legalno ušli, pa praćeni i snimani

Belivuk i Miljković su tokom januara 2021. godine legalno preko graničnih prelaza ušli u Crnu Goru, a policija je prema njima postupala u skladu sa zahtjevima policije Republike Srbije.

”Isti su za vrijeme boravka u Crnoj Gori kontrolisani, saslušavani i prema istima su preduzimane mjere nadzora u cilju identifikacije lica sa kojima kontaktiraju, njihovo kretanje i radnje koje vrše”, kazao je Čađenović.

Bonus video: