Daliborka Špadijer u Strazburu došla do pravde

Špadijer 2013. prijavila petoricu kolega zbog neprikladnog kontakta sa zatvorenicama, nakon čega je počela da doživljava razne neprijatnosti od kolega. Pokrenula i postupak za zaštitu od mobinga kod poslodavca, koji je odbijen kao neosnovan, a nakon toga i tužbu

12575 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Država mora da isplati 5.500 eura Daliborki Špadijer, kojoj je prekršeno pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, piše u presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (ESLJP), koji je donio odluku u predmetu Špadijer protiv Crne Gore.

Presudom je utvrđena povreda člana 8 (pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života) Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, saopšteno je iz Kancelarije zastupnika Crne Gore pred ESLjP Valentine Pavličić.

”Navedenom presudom, Evropski sud je obavezao tuženu državu da podnositeljki predstavke isplati u roku od tri mjeseca, od dana pravosnažnosti”, piše u saopštenju.

Špadijerova je bila zaposlena u Zatvoru za žene Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija od 1998. godine, a 2013, kada je obavljala funkciju šefa smjene u toj organizacionoj jedinici prijavila je petoricu svojih kolega zbog nedoličnog ponašanja na poslu u novogodišnjoj noći. Tada je prijavila da su oni u ženskom zatvoru imali neprikladan kontakt sa zatvorenicama, nakon čega je počela da doživljava razne neprijatnosti od kolega.

”U avgustu 2013. godine, podnositeljka predstavke je zatražila od svog poslodavca da pokrene postupak za zaštitu od mobinga i opisala sve neprijatnosti koje je doživjela, koje su joj prouzrokovale zdravstvene probleme. Krajem avgusta 2013. godine, podnositeljka predstavke je napustila posao i otišla na bolovanje zbog aktivnog i pasivnog zlostavljanja na radu od strane pojedinih kolega i pretpostavljenih. Na bolovanju se nalazila do maja 2016. godine, kada joj je po sili zakona prestao radni odnos, usljed nastanka potpunog gubitka radne sposobnosti”, piše u saopštenju.

Navodi se da je najprije pokrenula postupak za zaštitu od mobinga kod poslodavca, koji je odbijen kao neosnovan, a nakon toga i tužbu Osnovnom sudu u Podgorici tražeći zaštitu od mobinga i naknadu nematerijalne štete.

”Međutim, redovni sudovi odbili su njen tužbeni zahtjev, nalazeći da događaji na koje se žalila nisu predstavljali mobing, jer nisu imali karakter sistemskog psihičkog zlostavljanja, već sporadičnog i individualnog... Ustavni sud odbio je ustavnu žalbu podnositeljke predstavke, navodeći da ne postoji pravni osnov koji ukazuje da je podnositeljka predstavke pretrpjela mobing na radu”, piše u saopštenju.

Oni su zaključili da je Špadijerova prvo pokrenula postupak pred svojim poslodavcem, a zatim pred građanskim sudovima.

”Postupak medijacije pred poslodavcem podnositeljke predstavke nije bio u skladu sa relevantnim zakonodavstvom, jer nije pokrenut niti okončan u zakonskim rokovima. Takođe, Evropski sud je utvrdio da je medijator ispitao da li je zahtjev podnositeljke predstavke bio osnovan, čime je prekoračio njegovu zakonsku nadležnost, budući da u zakonu nije bilo ovlašćenja da to učini... Nakon postupka medijacije, podnositeljka predstavke je podnijela građansku tužbu. Nesporno je da su građanski sudovi smatrali da su tvrdnje podnositeljke predstavke u vezi sa događajima na radu tačne i utvrdili da postoji barem neka uzročna veza između tih događaja i bolesti i psihičke patnje podnositeljke predstavke. Uprkos tome, podnositeljki predstavke nije pružena odgovarajuća zaštita iz razloga što su sudovi zahtijevali dokaz slijeda događaja koji su se dešavali svake sedmice u kontinuitetu u periodu od 6 mjeseci”, piše u saopštenju.

Objašnjeno je i da iako su događaji na radnom mestu ispitani u slučaju podnositeljke predstavke možda zaista nisu predstavljali zlostavljanje, nacionalni sudovi su ispitali samo neke od njih, dok je jedan broj incidenata na koje se podnositeljka prituživala ostao potpuno neispitani.

”Nacionalni sudovi nisu pokušali da utvrde koliko često su se ovi drugi incidenti ponavljali i u kom periodu, niti da ih ispitaju pojedinačno i u međusobnoj vezi sa ostalim incidentima”.

Sudije tog suda ocijenili su i da su redovni crnogorski sudovi propustili da na adekvatan način procesuiraju fizički napad na Špadijerovu i oštećenje njenog vozila.

Bonus video: