Kotorski tužilac Srđa Jovanović batinaše krio od pravde?

Tužilac Jovanović juče je uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje ga sumnjiči da je počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja

43673 pregleda 49 reakcija 10 komentar(a)
Sa privođenja Jovanovića u SDT, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa privođenja Jovanovića u SDT, Foto: BORIS PEJOVIC

Kotorski tužilac Srđa Jovanović uhapšen je zbog sumnje da je manipulisao dokazima u predmetu koji je dužio, kako bi, navodno, pomogao dvojici Tivćana da krivično ne odgovaraju za nasilničko ponašanje nad državljaninom Turske.

To su Vijestima nezvanično kazali iz vrha Uprave policije, pojasnivši da tužioca sumnjiče da je iz tog predmeta sklonio zapisnike o saslušanju, a potom donio odluku koja je išla u korist osumnjičenima za prebijanje stranog državljanina.

”Postupajući u predmetu u kom su otac i sin iz Tivta prijavljeni za napad na turskog državljanina, on je, kako se sumnja, iz spisa sklonio zapisnike o saslušanju koji su ih inkriminisali, čime im je olakšao položaj”, objasnio je isti izvor.

Prema tim informacijama, Tivćani su, umjesto krivično, prekršajno odgovarali za nanošenje povreda u tuči.

Tužilac Jovanović juče je uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje ga sumnjiči da je počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja.

Lisice na ruke stavili su mu inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja, koji su Jovanovića nešto poslije 15 sati doveli na saslušanje u instituciju kojom rukovodi Vladimir Novović.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić nakon saslušanja odredio mu je zadržavanje do 72 sata, zvanično je saopšteno iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) i SDT.

U istom tekstu objašnjeno je da je po nalogu v.d. vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović, istovremeno formirana komisija čije je zaduženje da prekontroliše sve predmete kojima je bio zadužen uhapšeni državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru.

”Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru sumnjiči se da je zloupotrijebio službeni položaj i učinio krivično djelo iz člana 416.st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore u kom se navodi da će se kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog”, piše u zajedničkom saopštenju VDT i SDT.

Bonus video: