Ja imam nož, haram Crnom Gorom

Beranac Goran Barjaktarović u sudu kazao da mu je žao što je povrijedio daljeg rođaka

16661 pregleda 1 komentar(a)
Optuženog Barjaktarovića dovode na suđenje, Foto: Jadrankla Ćetković
Optuženog Barjaktarovića dovode na suđenje, Foto: Jadrankla Ćetković

Beranac Goran Barjaktarović (30) kazao je da se kaje i da mu je žao što je daljeg rođaka Toma Barjaktarovića povrijedio nožem i da se izvinjava zbog svega, ali da ne priznaje djelo.

To je rekao juče u Višem sudu pred kojim odgovara zbog pokušaja ubistva Toma Barjaktarovića, kojeg je 25. maja, na raskrsnici puta Luge - Budimlja - Berane, dva puta ubo nožem.

Ispričao je da se tog dana pješke zaputio prema gradu, kada je dva puta začuo sirenu vozila, a potom primijetio Barjaktarovića koji je počeo da ga psuje riječima: “J…. ti majku, šta ideš posred puta”.

”Potom je izašao iz vozila i udario me pesnicom u predjelu lijevog ramena a potom u glavu - čelo. Tada sam izvadio nožić koji sam imao kod sebe da se branim. Sjećam se da sam ga zakačio nožem po podlaktici. Jedino se toga sjećam, jer sam tog dana, pored ušmrkanog kokaina, konzumirao tablete i to 7-8 ‘rivotrila’ do 3 miligrama, ‘karbopin’ i 2 tablete ‘egonila’”, nabrojao je on.

Međutim, u istrazi, pred ODT-om u Beranama, tvrdio je da je mu je Tomo uz psovku majke rekao i riječi: “Ti znaš zbog čega” i da ga je udario “u predjelu ruke i glave”.

Tada je detaljno opisao napad i objasnio da ga je nožem prvo ubo ispod pazuha - ispod lijeve strane rebara, a potom u ruku.

Upozoren na razlike, ostao je pri iskazu na sudu, ponavljajući da se ne sjeća za taj udarac ispod rebara.

Imao je i pitanje za rođaka, zbog čega je taj drugi ubod prijavio poslije sedam sati, na šta je Tomo odgovorio da je ta povreda bila manja, da su se ljekari fokusirali na ranu na ruci, odakle je lila krv.

Tomo Bajraktarović je ispričao da Goran može da zahvali njegovom unuku što je tog dana bio uz njega, jer bi nekog ubio, imajući u vidu ponašanje optuženog i to što mu je iz čista mira opsovao majku, koja je umrla nepunu godinu dana ranije.

”Vozeći prema školi, gdje radim kao nastavnik, primijetio sam kako neko lice ide sredinom puta, pa sam mu svirao da se skloni sa puta. Zaustavio sam vozilo, ali on nije reagovao. Na moje riječi: ‘Šta bi junače, što ideš po sredini puta’, on mi je opsovao majku a potom me kroz otvoren prozor udario nečim u predjelu lijeve lopatice. Odgornuo sam ga vratima da se odbranim da me ne zakolje, a on je vitlajući nožem povikao: ‘Ja imam nož, haram Crnom Gorom’”, kazao je Tomo, dodajući da mu je zadao dva udarca u predjelu ispod lijevog rebra i podlaktice, nakon čega je pobjegao.

Oštećeni je rekao da se pridružuje krivičnom gonjenju ali je odustao od postavljanja imovinsko - pravnog zahtjeva, ističući da bi to platio otac okrivljenog - Radoslav zvani Čiča, koji je “dobar čovjek i nije kriv za što što mu sin radi”.

Beranac je višestruki povratnik a među brojnim počinjenim djelima od prevare, do nasilja u porodici, su i nedozvoljene polne radnje nad maloljetnim djetetom, za šta je pred istim sudom ranije bio kažnjen na pet godina zatvora.

Suđenje se nastavlja 16. novembra, kada će biti saslušani vještaci medicinske struke dr Nemanja Radojević i psihijatrica dr Mirjana Varagić, a biće saslušan audio snimak iskaza maloljetnog unuka oštećenog.

Bio sposoban da shvati značaj djela

Dr Mirjana Varagić u nalazu je konstatovala da je optuženi Barjaktarović bio sposoban da shvati značaj i upravlja postupcima.

Njen kolega, vještak medicinske struke dr Nemanja Radojević u nalazu se izjasnio da je Tomo zadobio povrede u vidu “bodno rezne rane u predjelu granice lijeve bočne strane grudnog koša i lijeve bočne strane trbuha dimenzija 0,5 cm, i ubodno rezne rane u predjelu donje trećine unutrašnje strane lijeve podlaktice”.

Bonus video: