Punili džepove da krađu ne vide?

Nastavljena hapšenja zbog krađe duvanskih proizvoda iz skladišta Zetatransa

72716 pregleda 32 komentar(a)
Privođenje Zorana Pavićevića, Foto: Luka Zeković
Privođenje Zorana Pavićevića, Foto: Luka Zeković

Zbog sumnje da su uzimali mito i zatvarali oči na krađu cigareta, juče su uhapšeni dugogodišnji inspektor Uprave prihoda i carina (UPC) Zoran Pavićević zvani Pavel, carinik Igor Pavićević. U istoj akciji, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja juče su na informativni razgovor priveli i inspektora Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova Petra Joksimovića, ali i lišili slobode radnika Zetatransa Veselina Kovačevića.

Zoran i Igor Pavićević uhapšeni su zbog sumnje da su kao predsjednik i član ranijih komisija za uništavanje cigareta UPC uzimali mito da “ne vide” krađu paketa cigareta, koje je država oduzela i obavezala se da će ih čuvati i spaliti po zakonskoj regulativi.

Službeniku Zetatransa, Kovačeviću, na teret se stavlja krivično djelo zlupotreba položaja u privrednom poslovanju, a Joksimovića ispituju zbog osnova sumnje da je moguće učestvovao u krađi paketa cigareta iz skladišta Zetatransa.

Prema informacijama Vijesti, specijalni tužioci tvrde da sumnjaju da su oduzete cigarete, za čije čuvanje i uništavanje su bili odgovorni osumnjičeni službenici UPC, umjesto u pećima završavale u švercerskim rukama.

U vrijeme dok je predsjednik Komisije za uništenje cigareta bio Zoran Pavićević, a član Igor Pavićević pod patronatom Uprave prihoda i carina uništen je kontingent cigareta - 30. juna ove godine u pogonima fabrike “Mi-rai” u Nikšiću.

Prema zvaničnim podacima UPC, tada je u pećima, navodno, izgorjelo 1.294 paketa cigareta, ali podaci Specijalnog državnog tužilaštva pokazuju da je samo mali dio tovara uništen u Nikšiću, i da su cigarete švercerskim kanalima završavale na crnom tržištu.

”Po nalogu državnog tužioca u Specijalnom državnom tužilaštvu policija je lišila slobode tri lica zbog osnovane sumnje da su dva učinila krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita, a treće zloupotreba položaja u privrednom poslovanju”, kazao je Vijestima državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Radonjić
Radonjićfoto: Luka Zeković

Država je u ovoj godini organizovala četiri akcije uništavanja oduzetih cigareta, koje su bile lagerovane u skladištima Zetatransa, a osumnjičeni Zoran Pavićević je u vrijeme dok je v. d. direktorica UPC bila Milena Petričević imenovan 9. marta za predsjednika Komisije za sprovođenje postupka uništenja cigareta.

Zadatak te Komisije bio je da prema, preciznom scenariju UPC, sprovede nadzor nad spaljivanjem cigareta kompanije “Atlant Mont LTD” koje je podnijelo zahtjev 14. februara za uništenje 1.382 paketa cigareta brendova, “brooks”, “silver brooks” i “marble” koje su bile uskladištene, kao podzakup, u privatnom magacinu, “Centrojadrana”, unutar Slobodne zone Luke Bar.

Tim cigaretama je navodno prošao rok trajanja, a dio je kako su naveli iz firme “Atlant Mont” bio oštećen, te im je zbog toga dalje skladištenje bilo skuplje pa su odlučili da tovar predaju kako bi se akcizna roba pod patronatom države - uništila. Kompanija ”Atlant Mont” početkom aprila dostavila je predlog da se odriču još 3.881 paketa cigareta različitih brendova, na osnovu čega je Petričević, 14. aprila ove godine, donijela novo rješenje o uništenju cigareta u Nikšiću.

Privođenje Veselina Kovačevića
Privođenje Veselina Kovačevićafoto: Luka Zeković

Prva akcija spaljivanja, pod nadzorom Komisije, obavljena je 20. i 21. aprila ove godine u Nikšiću.

Nakon smjene Petričević na čelo UPC krajem aprila postavljen je Rade Milošević, koji je nastavio postupak uništenja oduzetih cigareta, pa je tako po njegovom nalogu 8. juna izmijenjen sastav Komisije koju je izabrala Petričević. Umjesto četiri člana, Milošević je imenovao juče uhapšenog Igora Pavićevića i Milutina Pejovića, koji je osumnjičen da je početkom oktobra kao član kriminalne organizacije bio umiješan u krađu kamiona cigareta na putu od “Zetatransa” do Nikšića. Milošević, koji je nakon nestanka kamiona cigareta podnio ostavku, personalnu promjenu u Komisiji početkom juna obrazložio je formulacijom da bi se time “efikasnije realizovao proces uništenja robe”.

U vrijeme Miloševićevog mandata, predsjednik Komisije Zoran Pavićević i član Igor Pavićević su uništavali samo kontingent cigareta 30. juna ove godine u pogonima fabrike “Mi-rai” u Nikšiću.

Početkom avgusta, Milošević je smijenio njih dvojicu i obrazovao novu Komisiju - na čelu je Elvir Adrović, a članovi Nebojša Adamović, Mihailo Saveljić, Milutin Pejović i Radivoje Vujačić.

Ta petorka službenika UPC sumnjiči se za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Bonus video: