MUP: Nije evidentiran porast vršnjačkog nasilja, posljednjih mjeseci javnost okupirana brojnim slučajevima

Iz MUP-a saopšteno da je Radni tim za suzbijanje vršnjačkog nasilja formiran "usljed izražene medijske percepcije povećanja broja djela sa elementima vršnjačkog nasilja, izražene zabrinutosti javnosti i podnijetih predloga NVO sektora za preduzimanje pojačanih aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva sa apelom na zaštitu djece"

11407 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MUP Crne Gore
Foto: MUP Crne Gore

U zvaničnim policijskim statistikama nije evidentiran porast vršnjačkog nasilja, ali je u posljednjih par mjeseci javnost okupirana brojnim slučajevima, to je saopšteno nakon sastanka Radnog tima Ministarstva unutrašnjih poslova za suzbijanje vršnjačkog nasilja.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, juče je održan konstitutivni sastanak Radnog tima za suzbijanje vršnjačkog nasilja, a koji je formiran na inicijativu ministra Filipa Adžića.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a Radni tim je formiran "usljed izražene medijske percepcije povećanja broja djela sa elementima vršnjačkog nasilja, izražene zabrinutosti javnosti i podnijetih predloga NVO sektora za preduzimanje pojačanih aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva sa apelom na zaštitu djece".

U saopštenju piše i da je osnovni zadatak Radnog tima podizanje nivoa koordinacije unutar sistema unutrašnjih poslova i usklađivanje postupanja sa aktivnostima drugih državnih organa, s obzirom na to da MUP nije nosilac ukupnih aktivnosti državnih organa u oblasti suzbijanja vršnjačkog nasilja.

"Na sastanku članovi su iznijeli statističke i druge podatke o radu, navodeći da u zvaničnim policijskim statistikama nije evidentiran porast vršnjačkog nasilja, ali je u posljednjih par mjeseci javnost okupirana brojnim slučajevima vršnjačkog nasilja. Posljednji događaji u regionu daju dodatni impuls za takvu reakciju javnosti. Saopšteno je i da je prisustvo policajaca i inspektora za vrijeme nastave u školama povećano, te da je za uspješno suprostavljanje ovoj pojavi potreban interresorni pristup, imajući u vidu da je MUP posljednja istanca u preduzimanju aktivnosti u borbi protiv vršnjačkog nasilja, sa ograničenim nadležnostima. Zaključeno je i da je potrebno preduzeti dalje mjere na jačanju kadrovskih kapaciteta Uprave policije, razmatranju formata i mogućnosti za ponovno pokretanje projekta 'Policajac u zajednici', te organizovanje lokalnih interresornih timova za borbu protiv vršnjačkog nasilja", navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se da će Radni tim u najskorijem periodu inicirati sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i Ministarstva rada i socijalnog staranja, u cilju analize i planiranja budućih zajedničkih aktivnosti.

"Poseban sastanak biće organizovan sa predstavnicima NVO sektora, a međunarodnim organizacijama sa kojima MUP tradicionalno sarađuje biće upućeni zahtjevi za pružanja ekspertske podrške", navodi se u saopštenju.

Bonus video: