Odbrana Kovačevića ponudila novo jemstvo: 539.590 eura u nekretninama za ukidanje pritvora

Predlog će razmatrati predsjednik vijeća sudija Zoran Radović

14676 pregleda 19 komentar(a)
Privođenje Kovačevića, Foto: Savo Prelević
Privođenje Kovačevića, Foto: Savo Prelević

Odbrana optuženog Dragana Kovačevića, bivšeg direktora Uprave za nekretnine, ponudila je novo jemstvo za ukidanje pritvora.

To je "Vijestima" potvrdila Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici.

Novo jemstvo iznosi 539.590 eura u nekretninama kako bi se Kovačević branio od optužbi za zloupotrebu položaja.

Ovaj predlog će razmatrati predsjednik vijeća sudija Zoran Radović.

Raniji predlog je odbijen, a iznosio je oko 250.000 eura koliko je procijenjena veijednost nekretnina.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva Kovačević i pripadnici njegove grupe se terete za zloupotrebu službenog položaja, iznudu, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

Osim Dragana Kovačevića, u optužnici za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra, su i njegov sin Danko, Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija "Geo&Arh".

Sumnja se da je Kovačević preko Sanje Popović angažovao njenog brata od strica Aleksandra Boljevića da za određeni novčani iznos prinudi drugog suvlasnika kuće u Bogišićima da mu proda svoj dio, za iznos koji je ispod realne vrijednosti.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Dragan Kovačević izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 1 u vezi stava .6 KZCG, a okrivljeni Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović I Aleksandar Boljević krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 2 u vezi stave 1 i 6 KZCG. Okrivljeno pravno lice “Geo & Arh” doo Podgorica krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 2 u vezi stava 1 i 6 KZCG u vezi sa članom 5 Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela.

Dodaje se da je okrivljena Ana Lakićević Grdinić pod tačkom a, b, c i e optužnice izvršila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, Dragan Kovačević pod tačkom a,b, c i e izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, zatim krivično djelo protivpravno zauzimanje zemljišta i krivično djelo iznude putem podstrekavanja. Okrivljeni Danilo Jovanović izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kao i Veselin Tomašević, dok je optužnicom predstavljeno da je okrivljeni Krsto Pavićević izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave. Danko Kovačević krivično djelo utaja poreza i doprinosa, okrivljeni Dalibor Knežević izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, dok su okrivljeni Aleksandar Boljević i okrivljena Sanja Popović krivično djelo iznude u saizvršilaštvu.

Pravno lice “Geo & Arh Projekt” doo Podgorica izvršilo je krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom faslifikovanje isprave.

Bonus video: