Džaković nakon tri godine tužio Dimića: Traži 2.000 eura

Bivši nezavisni odbornik budvanskog parlamenta tvrdi da mu je, uoči tzv. “šatorske sjednice”, uzvikujući neprimjerene uvrede ispred zgrade Skupštine opštine, povrijedio ugled, čast i dostojanstvo

14706 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Policija štiti Džakovića tokom protesta u Budvi, Foto: Vuk Lajovic
Policija štiti Džakovića tokom protesta u Budvi, Foto: Vuk Lajovic

Nekadašnji nezavisni odbornik budvanskog parlamenta Stevan Džaković tužbom pred Osnovnom sudom u Kotoru traži dvije hiljade eura od sugrađanina Vladimira Dimića, za koga tvrdi da mu je prije tri godine uzvikujući neprimjerene uvrede ispred zgrade Skupštine opštine povrijedio ugled, čast i dostojanstvo.

To piše u tužbi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Sudija kotorskog Osnovnog suda Veljko Bulatović, kako je “Vijestima” potvrđeno, zakazao je za 12. oktobar glavnu raspravu na kojoj će obje strane iznijeti svoje dokaze.

“Glavna rasprava se zakazuje za 12. oktobar u 11 časova kada će biti saslušane parnične stranke. Stranke se upozoravaju na posljedice izostanka sa ročišta i to ako sa ročišta izostane tužilac ili tuženi, a uredno su pozvani. Rasprava će biti održana sa prisutnom strankom. Ako sa ročišta neopravdano izostanu obje stranke, ili ako dođu na ročište, ali se ne upuste u raspravljanje ili se udalje sa ročišta, smatraću da je tužilac povukao tužbu”, piše u rješenju koje je donio sudija Bulatović.

Incident se dogodio 29. maja za vrijeme turbulentnih političkih dešavanja, koda je Džaković, koga je Pokret za promjene isključio iz partije, a on zadržao odbornički mandat, odlučio da podrži tadašnju Crnogorsku i Demokratsku partiju socijalista sa strankama okupljene oko nje i time im omogući da imaju skupštinsku većinu i gradsku upravu iz redova Demokratskog fronta i Demokrata koja je upravljala Budvom. Takav postupak Džakovića od DF i Demokrata ocijenjen je političkom korupcijom i mijenjanjem izborne volje, a to je kasnije izazvalo dvoipomjesečne proteste.

Stevan Džaković
Stevan Džakovićfoto: PR Centar

Tada je na travnatoj površini ispred Opštine montiran veliki šator, jer su na snazi bile zdravstvene mjere zbog pandemije koronavirusa, koje su propisivale koliko osoba može boraviti u zatvorenom prostoru.

Okupljeni građani, uglavnom pristalice tadašnjeg demokratskog fronta verbalno su napadale Džakovića i odbornike tadašnje skupštinske većine, koje je štitio kordon policije i spečavao da dođe do fizičkih obračuna. Na dnevnom redu tzv. “šatorske sjednice” bila su razrješenja tadašnjih čelnika Opštine i Skupštine opštine, Marka Bata Carevića (DF) i Krsta Radovića (Demokrate).

“Vladimir Dimić je teško povrijedio čast, ugled i dostojanstvo Stevana Džakovića tako što je 29. maja 2020. godine oko 13, 10 časova ispred montažno-demontažnog objekta, šatora u kojem se održavala sjednica Skupštine opštine, na javnom mjestu grubo vrijeđao Džakovića na način što mu je uputio riječi “mrš bre, g…o jedno, mrš iz Budva, j… te usta, ćuti p…. jedna”, čime je učinio povredu ličnosti časti i ugleda iz člana 206. i 207. Zakona o obligacionom odnosu”, piše u tužbi.

Kao dokaz je dostavljeno pravosnažno rješenje Suda za prekršaje u Budvi i predloženo da se zatraže snimci od OB Budva.

Kako je navedeno u tužbi, “izgovorenim uvredama posebnu težinu daje to što su izgovorene na javnom mjestu gdje se okupila veća grupa građana na organizovan način, na poziv vladajućih političkih partija uzvikujući teške uvrede i klevete na račun Džakovića, pokušavajući da ga linčuju i uplaše, a u cilju onemogućavanja njegovih ustavnih i zakonskih prava”.

“Naime, kao što je čitavoj crnogorskoj javnosti poznato, Džakovć je u vrijeme ovih neprijavljenih i nelegalnih skupova bio odbornik u SO Budva, pa kako je u toku bio postupak za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj vlasti, pozvali su građane na okupljanje da bi izvršili nelegalan pritisak na odbornike, a posebno na Džakovića u namjeri da ga spriječe da slobodno izrazi svoju volju da glasa, shodno Ustavu i da utiču na njegovo pravo na slobodu izražavanja na način koji bi odgovarao vlastima iz Budve”, piše u tužbi.

Kako je dalje navedeno, Džaković predlaže da sud “radi makar djelimične satisfakcije u mjeri u kojoj je moguće da nakon provedenog postupka donese presudu kojom obavezuje Dimića da Džakoviću po osnovu pravične naknade za nanijetu nematerijalnu štetu zbog povrede prava ličnosti, prava na dostojanstvo i za uvrede i klevete isplazi iznos od 2.000 eura”.

Dimić je poznat crnogorskoj javnosti kada je krajem prošle godine uhapšen zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru, nakon što je na internetu objavljen video-snimak sa kružnog toka na ulasku u Cetinje. Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama Dimić je urinirao po autobuskom stajalištu i vrijeđao Cetinje i Cetinjane.

Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 1.900 eura, mjera upozorenja - uslovna osuda u trajanju od 60 dana zatvora sa rokom provjere od godinu dana, javno izvinjenje i javno objavljivanje odluke u štampanim medijima o trošku okrivljenog.

On je uputio potom javno izvinjenje.

Bonus video: