Ološi i četnička bagra: Kako su Medenica i Mugoša komentarisali smjene u Kliničkom centru krajem 2020.

Iz transkripata razgovora izuzetnih iz telefona Medenice nakon što je uhapšena, vidi se da su njih dvoje razmijenili na stotine poruka tokom te, ali i godina prije i poslije...

107415 pregleda 450 reakcija 137 komentar(a)
Najgori su ovi uraši, mrze nas: Mugoša, Foto: BORIS PEJOVIC
Najgori su ovi uraši, mrze nas: Mugoša, Foto: BORIS PEJOVIC

Nekadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša poručivao je nakon izbora 2020. godine da se neće predati “bagri četničkoj” i “da ih svaki dan treba gađati”.

To je činio krajem 2020. godine, u komunikaciji sa tadašnjom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom.

Iz transkripata razgovora izuzetnih iz telefona Medenice nakon što je uhapšena, vidi se da su njih dvoje razmijenili na stotine poruka tokom te, ali i godina prije i poslije...

Mugoša juče nije odgovorio na pozive i poruke novinara “Vijesti”.

“Bagru četničku” pominju nakon što je direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović smijenila medicinsku direktoricu te zdravstvene ustanove, Marinu Ratković.

Istovremeno, Medenica mu prosljeđuje pismo podrške njegovoj sestri - dr Ratković, čiju objavu u “Pobjedi” je, kako tvrdi, prethodno stopirala, jer ljekarka nije bila saglasna sa publikovanjem.

“...Ne bi je za to pitao, a naročito poslije današnjeg ciničnog a sramnog saopštenja KCCG. Pročitah na CDM, a zaključak je neuspjelo pranje prljavih ruku. Ovo bi moglo biti kao melem za njihovu reakciju. Pročitaj pa mi javi”, šalje joj Mugoša 27. decembra 2020.

Medenica odgovara da je pročitala i u tom kontekstu novi menadžment KCCG naziva “ološi”, a potom na Mugošin nagovor, ipak, šalje pismo.

“Poslah ja ‘Dnevnim novinama’. Sjutra će objaviti. Ološi, ne predajemo se tako lako. Nekada i riječ možda može više i od njihovog krsta i naše petokrake”.

Odmah potom dobija odgovor:

“Neka objavi. Kome da se predajemo, bagri četničkoj. Svaki dan ih treba gađati. Najgori su ovi uraši, mrze nas, do besvijesti. Govedo se bavi isključivo progonima, med. šikani i guranju onog ovnića iz Ulcinja”.

Pismo podrške doktorici Ratković tada je i objavljeno.

Ljekarka Ratković smijenjena je 22. decembra te godine, a na poziciju medicinskog direktora KCCG tada je postavljen dr Zoran Terzić.

“Razvaljuju državu”...

Medenica i Mugoša u kontinuitetu razmjenjuju poruke i nakon što je ona pretposlednjeg dana te godine podnijela ostavku na funkciju.

U martu naredne godine, dok komentarišu zbivanja na političkoj sceni, ali i tekstove objavljene o Mugoši, Medenica mu piše da se skroz isključila i da slabo što prati:

“Samo sporadično...”

Borac si i ne daj se bagri koja će stalno napadati, Mugoša je napisao Medenici 8. aprila 2022. godine, dan nakon što je portal Libertas objavio prepisku Miloša Medenice sa kriptovane Skaj aplikacije

Mugoša se tokom jednog od razgovora žali kako se “država razvaljuje”, ali i da su mu se okomili na sina, a potom kritikuje i partijske kolege.

“Ja sam se fiksirao, mnogo mi je žao šta se sve ovo događa. Država se razvaljuje, pa za šta sam se borio? Treba li ovdje da djeca ostaju? Okomili se na Miljana ukidaju direktorat na koji se inače pozivaju, i to prije svega ‘naši’ iako sam džabe govorio da su kontra. Da te ne davim sa glupostima. Razvaljuju i diplomatiju definitivno, brukaju državu, zastiđe”, piše joj 20. marta 2021.

Medenica tada poručuje da su oni obrukali državu, a ne nova vlast...

“Mi smo državu obrukali, jer oni ono što nijesu svojatali ne mogu ni brukati. Mi smo odgovorni za sve što se dešava našoj djeci”, piše ona i dobija odgovor:

“Slažem se potpuno...”

Mi smo obrukali državu: Medenica
Mi smo obrukali državu: Medenicafoto: Luka Zeković

Miljan Mugoša, sin nekadašnjeg gradonačelnika Podgorice, u avgustu 2020. imenovan je za direktora Generalnog direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova. Sa te pozicije smijenjen je u maju naredne godine.

Prethodno, bio je savjetnik u Ambasadi Crne Gore u SAD i u Argentini.

On se našao u središtu medijske pažnje u avgustu 2009. godine kada je sa ocem Miomirom, napao novinarsku ekipu “Vijesti”, nakon što je fotoreporter pokušao da fotografiše nepropisno parkiran automobil tadašnjeg prvog čovjeka Glavnog grada.

Zbog toga je osuđen uslovno na šest mjeseci. On je zbog napada povučen sa mjesta trećeg sekretara ambasade u Vašingtonu, a kasnije je dobio angažman u Buenos Ajresu.

Optužbe

I Vesna Medenica i njen sagovornik Miomir Mugoša na optuženičkim su klupama.

Mugoši se sudi zbog optužbi da je od 25. jula 2007. do 8. maja 2012. godine, kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem službenog ovlašćenja, pribavio firmi “Carine” korist od 6.723.194,85 eura, a Glavnom gradu pričinio štetu u istom iznosu.

Negirao je krivicu.

Prvostepeno je oslobođen tih optužbi, ali je Apelacioni sud uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva, ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Krajem prošle godine krivično vijeće kojim predsjedava sutkinja Vesna Kovačević odbilo je predlog njegovih branilaca - da se obustavi krivični postupak protiv optuženog usljed zastare krivičnog gonjenja protiv njega.

Sa Medenicom je komunicirao i tokom trajanja prvostepenog postupka u kom je oslobođen.

Vesna Medenica optužena je da je dio kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš Medenica.

Specijalno državno tužilaštvo tu višečlanu grupu tereti za brojna krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge... U tom tužilačkom aktu, između ostalog, piše da je Medenica primala mito kako bi uticala na sudske presude, ali i pritiskala kolege da donose odluke u korist onih za koje urgira, bez obzira na stanje u spisima.

Ona je sa pozicije predsjednice Vrhovnog suda, ali i nakon što je otišla sa funkcije, komunicirala sa brojnim sudijama, tužiocima i državnim funkcionerima.

Na “dnevnom redu” često su bila pitanja sudskih ili tužilačkih predmeta, ali ju je zanimalo i koji tužilac postupa po prijavama za koje se interesovala, zahtijevala je odgađanje izvršenja kazne, “naređivala” određivanje pritvora...

Bonus video: