Belivuk i Miljković se osjećali kao kod kuće nakon ukidanja zabrane ulaska: Ne brinite, ovo je sigurna zemlja

Dok su sada uhapšeni čelnici policije i tužilaštva uvjeravali javnost da nema razloga za brigu, dio policajaca drugovao sa beogradskim kriminalcima i smišljao kako da se riješi škaljaraca. “Hahah sutra će Junior (Lazović) bubrege da im ispomera”, piše Miljković, nakon što ih je policajac obavijestio da su pohapšeni članovi suparničkog klana. Bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić, saslušana je juče u istrazi SDT-a protiv Katnića, saznaju “Vijesti”

111190 pregleda 92 reakcija 30 komentar(a)
Policajci juče ispred kuće Lazovića u podgoričkom naselju Zabjelo, Foto: Luka Zekovic
Policajci juče ispred kuće Lazovića u podgoričkom naselju Zabjelo, Foto: Luka Zekovic

Nakon što je pomogao da legalno uđu u Crnu Goru, bivši agent Petar Lazović družio se, slavio i kovao kriminalne planove sa beogradskom “braćom” Veljkom Belivukom i Marko Miljkovićem, a onda ih i ispratio porukama zahvalnosti - uz obećanje da su u Crnoj Gori bezbjedni.

“Bezbjedni ste, možete da putujete. Ovo je bezbjedna zemlja. Hvala što ste putovali SBPOK-om (Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala)”, šalje Lazović putem Skaja 22. januara 2021. godine, nešto poslije šest sati ujutru.

To čini kako bi kolegama iz kavačkog klana u cik zore telefonski raportirao o hapšenju škaljaraca koji su planirali da na tivatskom aerodromu likvidiraju plaćenike Radoja Zvicera iz Beograda...

Belivuk i Miljković bili su na crnoj listi crnogorskih bezbjednosnih službi, a onda je sa njihovih imena skinuta zabrana. Zbog toga su, između ostalog, prekjuče lišeni slobode nekadašnji pomoćnik direktora Uprave policije i otac Petra Lazovića - Zoran Lazović i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić...

Ostaju iza rešetaka: Lazovića sprovode na saslušanje
Ostaju iza rešetaka: Lazovića sprovode na saslušanjefoto: Boris Pejović

Lazovića terete da je formirao kriminalnu organizaciju i da je vrbovao Katnića, koji je potom radio po njegovim instrukcijama.

Katnić je potom, tvrde iz SDT-a, davao naloge ranije uhapšenom tužiocu Saši Čađenoviću kako da postupa u određenim predmetima..

Stariji Lazović i Katnić, krajem januara te godine saopštili su novinarima da su Belivuk i Miljković bili pod danonoćnim nadzorom službi i da su i oni i njihovi domaćani odmah po dolasku u državu privedeni na informatoivni razgovor u kotorsku policiju, gdje su tražili razloge njihovog dolaska...

Katnić ispred Specijalnog policijskog odjeljenja
Katnić ispred Specijalnog policijskog odjeljenjafoto: Boris Pejović

Dok su ti čelnici policije i tužilaštva uvjeravali građane da nemaju razloga za brigu, Petar Lazović i nekoliko njiegovih kolega iz policije drugovali su sa vođama kavačkog klana i njihovim kolegama iz Srbije...

Tada i kuju plan kako da namame suparničku kriminalnu ekipu da krene u oružani napad na te Beograđane, namjerno šireći informacije o njihovom dolasku u Crnu Goru.

Ekipa dogovara kako jasno da stave do znanja škaljarcima plan kretanja Belivuka i Miljkovića, pa te podatke prenose policajcu kojeg sumnjiče da radi za njih, ali i putem krtice u toj kriminalnoj grupi...

Iz komunikacije sa Skaj aplikacije, proizilazi da im je glavna meta tada apsolutni vođa škaljarskog kriminalnog klana Jovan Vukotić, kojeg pokušavaju da se “riješe” na bilo koji način - likvidacijom ili zatvorom.

“Sve ovo radimo da Klempu (Vukotiću) kucamo na kapiju. Kunem ti se u oba Z da sam mu namirisao dvije sudbine - jedna tvorza, druga zbogom Bosna”, piše Lazović u grupi sa Beograđanima, Zvicerom i Milovićem.

Miljković i Belivuk sa sada optuženim policajcima prilikom posljednjeg gostovanja u Crnoj Gori
Miljković i Belivuk sa sada optuženim policajcima prilikom posljednjeg gostovanja u Crnoj Gorifoto: Skaj/Vijesti

Zoran Lazović, međutim, 28. januara 2021. godine tvrdi da će osujetiti svaku njihovu eventualnu kriminalnu aktivnost.

“Ako nisu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da mi od bilo koga strahujemo kada dođu... Biće pod prismotrom pripadnika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih, u svakom pokušaju, u dijelu da krenu u neku kriminalnu aktivnost, osujetiti”, rekao je stariji Lazović pred novinarima.

On upozorava predstavnike sedme sile da “ne prave hajduke od kriminalaca”, već da više prostora posvete kulturi, naučnicima, sportistima...

Nekoliko dana prija toga, njegov sin Petar - tada neformalni vođa Tima za posebnu operativnu podršku, i policajci Ljubo Milović i Nebojša Bugarin, zagrljeni sjede na Grahovu sa vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom i njegovim beogradskim plaćenicima i to druženje zabilježili su na fotografiji, koju dijele na Skaj grupi sa ostalim pripadnicima klana...

Mičite se, da ne istrči

Prema dopisivanju sa kriptovane telefonske aplikacije, kavčani tada pokušavaju i da isprovociraju Vukotića da izađe iz kuće kako bi ga ubili.

Odbjegli policajac Ljubo Milović 21. januara 2021. godine, sakriven iza nika Zli poručnik, pita: “Svirali ste malo Vukotiću”, nakon čega mu Miljković, koji se krio iza nadimka Kratos New, odgovara da se nada da ih je čuo.

“Mičite se da ne istrči”, piše im mlađi Lazović, koji je na nekada zaštićenoj aplikaciji koristio nadimak Junior.

Petar Lazović
Petar Lazovićfoto: Boris Pejović

Nakon što Miljković konstatuje da bi bilo dobro da ih “potera sreća” da škaljarac istrči, dobija odgovor od Lazovića: “Istrčaće, osjećaj mene ne vara. Treba napraviti plan glistu da oderemo. Njega bih, što bi rekao Komita (Zvicer) pekao bih ga. On sve regrutuje. I ove. Sad sve to on gura”.

U prepisku se tada uključuje Belivuk, koji je tada koristio privremeni Skaj nalog, a na njemu i nadimak Soprano privremeni. Taj Beograđanin poručuje Lazoviću da su svi legli, jer moraju rano na avion, a policajac ga obavještava da on mora da čeka ‘ovo dolje’ - akciju policije koja pokušava da uhapsi škaljarce spremne da likvidiraju dvojicu Beograđana.

Belivuk mu tada nudi da i on čeka sa njim, a Miljković dodaje: “Kako bi ih tukli, majku im škaljarsku”...

“Hahah sutra će Junior bubrege da im ispomera”, piše on, a Lazović mu odgovara da nema koga jer su “sve saradnici”.

Te noći razmjenjuju još nekoliko poruka, a potom ih narednog jutra Lazović zorom budi porukom: “Jutro, pohapšeni su braćo”.

“Drugi pucač je Jovanović Mile, onaj iz NK što sam ga odrao prošle ned. Bezbjedni ste, možete da putujete. Ovo je bezbjedna zemlja. Hvala što ste putovali SBPOK-om”, probudio je Beograđane porukom mlađi Lazović...

Katnić odbio da uzima hranu?

Lazovića i Katnića sinoć je saslušavao sudija za istragu Goran Šćepanović u podgoričkom Višem sudu, kako bi odlučio o zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva koje je tražilo da se bivšim čelnicima policije i tužilaštva odredi pritvor.

Saslušanje je prvobitno bilo zakazano za 18 časova, ali je počelo nekoliko sati kasnije jer je jedan od branilaca Lazovića, advokat Zoran Piperović tražio izuzeće tog sudije u postupanju, čemu nije udovoljeno.

Lazoviću i Katniću je određen pritvor do 30 dana, zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke, kazala je "Vijestima" savjetnica za odnose s javnošću podgoričkog Višeg suda Marija Raković.

Prema nezvaničnim izvorima lista, Katnić je nakon hapšenja odbio da uzima hranu.

Katnić
Katnićfoto: Boris Pejović

Njima se na teret stavlja da su počinili krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebe sluđžbenog položaja.

Između ostalog, terete se da su nezakonito postupali u više tužilačkih predmeta, čime su direktno pomagali visokopozicioniranim pripadnicima kavačkog klana da izbjegnu krivično gonjenje.

Takođe, sumnjiče se i da su omogućili kriminalcima sa crne liste ulazak u državu...

Bivša tužiteljka Mira Samardžić saslušana u istrazi protiv Katnića

Bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić, saslušana je juče u istrazi SDT-a protiv Katnića, saznaju “Vijesti”.

Prema tim informacijama, Katnić je nju pomenuo tokom istrage o navodnim nezakonitostima u više predmeta tužilaštva kojim je rukovodio.

Samardžić
Samardžićfoto: Savo Prelević

Izvor lista tvrdi da nisu u pitanju isključivo predmeti protiv navodnih članova kavačkog kriminalnog klana, već i postupanja po nekim međunarodnim zamolnicama...

Veze i crtanje mete

Nekadašnji rukovodilac ODT Podgorica Nikola Boričić kazao je svojevremeno u Skupštini Crne Gore da ga je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica tri puta zvala i tražila da se na slobodu puste policajci uhapšeni u slučaju ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru.

Boričić je tvrdio da ne zna ni kako je Medenica u noći 13. oktobra 2021. godine saznala za taj predmet, istovremeno je optužujući da je sve činila po nalogu bivšeg vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića...

U tom periodu, tadašnji premijer Dritan Abazović konstatovao je da treba provjeriti “provjetravanje” unutar tužilaštva, naročito nakon poruka tužilaca u zakonodavnom domu.

“Ako se ovim tužiocima nastavi davanje predmeta, ista sudbina nas čeka kao sa Belivukom i Miljkovićem... Neka Lepa Medenica kaže u kakvim je vezama sa Zoranom Lazovićem i sve će vam biti jasno”, rekao je Abazović.

Medenica je nakon toga saopštila da joj je Abazović takvim nastupom “nacrtao metu”.

Usmeno prenijeta “odluka” o skidanju sa crne liste

Enis Baković pred specijalnim tužiocem Milošem Šoškićem navodno je ponovio da nijesu postojale jasno propisane procedure o dodavanju i skidanju ljudi sa liste onih kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

To je “Vijestima” kazao jedan od izvora, dodajući da je Baković ponovio izjavu koju je još ranije dao pred specijalnom tužiteljkom Sanjom Jovićević.

Drugi sagovornik lista tvrdi da je Baković ponovio da menadžemnt Uprave policije nikada nije donio odluku o skidanju Belivuka i Miljkovića sa crne liste, već da je to najvjerovatnije učinjeno usmeno...

Baković
Bakovićfoto: Luka Zeković

Nekadašnji pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističe policije u oktorbu 2021. godine saslušan je u toj istrazi, i to nakon što su uhapšeni, pa pušteni na slobodu policijski rukovodioci Aleksandar Bošković i Saša Đurović, a zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i ukinuli zabranu ulaska članovima Belivukove grupe.

Tužilaštvo je taj predmet formiralo poslije krivične prijave koju je podnio tadašnji državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević.

O ukidanju zabrane ulaska u državu beogradskim kriminalacima prije godinu raspravljalo se i na skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu.

Tada se i saznalo da je predmet maltene otet Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, odnosno tadašnjem postupajućem tužiocu Vukasu Radonjiću.

Radonjić je tada objasnio da je u oktobru 2021. godine, tokom dežurstva, obaviješten o prijavi protiv službenice za koju je Milošević prikupio dokaze.

Kazao je da mu je bilo interesantno što su tada policajci od njega tražili pisane naloge, što je bilo neuobičajeno i što je usporavalo postupak.

“Začudio sam se... Svo postupanje trajalo je tokom čitavog dana”, kazao je on.

Radonjić
Radonjićfoto: Boris Pejović

Radonjić je rekao da je njegov plan bio da policajce koji su dali izjavu kolegama, sasluša u svojstvu osumnjičenih i ocijeni da li je u nadležnosti tog ili SDT-a.

“Zato što su oni mogli pred tužiocem da iznesu drugačiju odbranu... Policiji sam dao usmeni nalog da ta lica liše slobode, zbog bojazni da bi mogli uticati na postupak. Nisu htjeli da postupe po usmenom nalogu, a rekli su mi da to čine po nalogu svog šefa. Lično sam u 23 sata izdao pisani nalog da uhapse dvojicu službenika UP i rekao im da me obavijeste kada ih uhapse. Niko me nije zvao, osim oko ponoći rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva (Lepa Medenica) koja mi je tražila da pustim policajce i rekla da postupam nezakonito. To sam odbio. Nakon nje nazvao me tadašnji vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva (Dražen Burić) i rekao mi da predmet predam SDT-u”, kazao je Radonjić.

Rekao je da je, nakon dolaska u SDT, saznao da je taj predmet završen odbačajem krivične prijave.

Tužiteljka Sanja Jovićević branila se da nije tačno da nije preduzela ništa, već da je prikupila određene podatke i dokaze, saslušala više osoba i tek nakon toga donijela zakonitu odluku.

Istakla je da je u decembru 2021. godine donijela rješenje o odbačaju, a da odluka o odbačaju nije sveto pismo.

Bonus video: