Perović Vojinović i Radonjić žele u SDT

Tužilac i sutkinja prijavili se na oglas Tužilačkog savjeta. Novom Odlukom predviđeno je da u Specijalnom državnom tužilaštvu radi 16 umjesto sadašnjih 13 tužilaca

64442 pregleda 58 reakcija 16 komentar(a)
Od juna 2022. u SDT-u: Vukas Radonjić, Foto: BORIS PEJOVIC
Od juna 2022. u SDT-u: Vukas Radonjić, Foto: BORIS PEJOVIC

Tužilac Vukas Radonjić i sutkinja Upravnog suda Ana Perović Vojinović prijavili su se na oglas Tužilačkog savjeta za dvije pozicije u Specijalnom državnom tužilaštvu, saznaju “Vijesti”.

Tužilački savjet je 28. marta ove godine raspisao javni oglas za specijalnog državnog tužioca, a prijavljeni kandidati trebalo je da ispunjavaju opšte i posebne uslove predviđene članom 13 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu.

Vukas Radonjić je od juna 2022. tužilac upućen na rad u SDT jer je Tužilački savjet tada udovoljio želji glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, koji je u svom timu među prvima želio da ima tužioca iz ODT-a Podgorica.

Radonjić u SDT-u duži brojne važne predmete, a dodijeljena mu je i uloga portparola tog tužilaštva.

On je karijeru počeo u decembru 2008. kao sudijski pripravnik u Višem sudu u Podgorici. Godinu kasnije bio je savjetnik u tom sudu, a potom je 2013. godine izabran za zamjenika državnog tužioca ODT-a Podgorica.

Tri godine kasnije izabran je za tužioca u istoj instituciji na četiri godine, a u martu 2020. i na stalnu funkciju.

Za vrijeme rada u ODT-u Podgorica u oktobru 2021. godine Radonjić je istraživao ko je u sistemu Uprave policije krajem decembra 2020. godine dao nalog za skidanje zabrane ulaska visokopozicioniranim članovima kavačkog klana iz Beograda Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Tokom rada na predmetu, tražio je hapšenje službenika Uprave policije Aleksandra Boškovića i Saše Đurovića, zbog zloupotrebe službenog položaja, ali je tadašnje Specijalno državno tužilaštvo istog dana preuzelo slučaj i kasnije utvrdilo da u postupcima policajaca nema elemenata krivičnog djela.

Bivši GST Milivoje Katnić od Radonjića je tada tražio izjašnjenje povodom toga, gdje je tužilac iz ODT-a detaljno obrazložio razloge zbog čega je imao osnov sumnje za hapšenje Boškovića i Đurovića, ali ne i za bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Enisa Bakovića, koji je policajcima usmeno naredio da ukinu zabranu, ali samo zbog toga što je kao “tužilac ODT-a nenadležan za gonjenje javnih funkcionera”…

Zbog slučaja skidanja zabrane Belivuku i Miljkoviću, SDT je 14. marta ove godine dalo nalog za hapšenje Katnića, ali i bivšeg pomoćnika direktora UP Zorana Lazovića, zbog sumnje da je naredio Bakoviću da se iz sistema policije ukloni zabrana ulaska za dvojicu Beograđana.

Sutkinja Upravnog suda Ana Perović Vojinović, četvrt vijeka provela je u sudstvu. Nedavno je pokušala da napreduje u Vrhovni sud, ali je Sudski savjet nije izabrao.

Ona je bila članica Sudskog savjeta od jula 2018. do jula 2022. godine, baš u periodu kada je Savjet u julu 2019. nezakonito dozvolio treći mandat bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

Kako je isticala u tom periodu za vrijeme rada u Sudskom savjetu posebno je “mučila” disciplinska odgovornost sudija, kao i neefikasan, prevaziđen i neprimjenjiv Zakon o Sudskom savjetu i sudijama.

Vukas Radonjić je od juna 2022. tužilac upućen na rad u SDT, dok je sutkinja Upravnog suda nedavno pokušala da napreduje u Vrhovni sud, ali je Sudski savjet nije izabrao

Novom Odlukom o broju tužilaca u Specijalnom državnom tužilaštvu predviđeno je da uz GST radi 16 umjesto sadašnjih 13 specijalnih tužilaca.

Početkom juna ističe rok od dvije godine koliko zakonski najviše mogu da rade po članu 24 Zakona o specijalnom tužilaštvu tužiocima upućenim u SDT Jovanu Vukotiću i Tanji Čolan Deretić.

Po tom članu u SDT kao pomoć su upućeni i tužioci Siniša Milić, Jelena Protić, Maja Janković.

Bonus video: