Dani Svetog Vasilija od 7. do 12. maja

U srijedu, 8.maja, u holu Nikšićkog pozorišta, biće organizovana humanitarna izloža kaligrafije pod nazivom “Pisati ćirilicom je naše obaveza”, dok će dan kasnije, takođe u Nikšićkom pozorištu, biti izvedena opera “Despot Stefan"

5984 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Tradicionalna manifestacija „Dani Svetog Vasilija“, koja se organizuje od 1996. godine, počeće 7. maja promocijom zbornika radova “Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od predstavljenja”, koja će biti održana u Parohijskom domu u Nikšiću, sa početkom u 20 časova.

U srijedu, 8.maja, u holu Nikšićkog pozorišta, biće organizovana humanitarna izloža kaligrafije pod nazivom “Pisati ćirilicom je naše obaveza”, dok će dan kasnije, takođe u Nikšićkom pozorištu, biti izvedena opera “Despot Stefan”. U petak će u “Zahumlju” biti organizovana promocija sabranih djela akademika Mira Vuksanović.

U subotu, 11. maja, u sabornoj crkvi Sv. Vasilija Ostroškog u 18 časova biće organizovano svečano bdenije, a dva sata kasnije planirana je projekcija filma “Sveti Vasilije Ostroški, Knjiga čuda”. Manifestacija se završava 12. maja, na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio.

Tog dana će biti služena sveta arhijerejska liturgija, dok u 18 sati počinje svečana litija ulicama grada koja svake godine okupi na hiljade vjernika iz zemlje i regiona.

Manifestaciju “Dani Svetog Vasilija” od prošle godine, kada je usvojeno da 12. maj bude slava grada, zajedno organizuju Eparhija budimljansko-nikšićka, Crkvena opština i Opština Nikšić.

Bonus video: