Herceg Novi i dalje čeka novi kolektor i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda čiji je kapacitet 65.300 ekvivalent stanovnika i kanalizacioni kolektor predstavljaće jedinstven sistem regulisanja odvođenja otpadnih voda na području hercegnovske opštine
112 pregleda 6 komentar(a)
postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.05.2016. 14:56h

Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda neće biti završeno do 21. maja, kako je to ranije bilo najavljeno.

"Moraju još neki detalji da se završe, zatim da se izvrši tehnički prijem visokonapojnih kablova za trafostanice, kako za postrojenje tako i za pumpnu stanicu u Meljinama na kružnom toku", kazao je direktora Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture Milorad Velaš.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda čiji je kapacitet 65.300 ekvivalent stanovnika i kanalizacioni kolektor predstavljaće jedinstven sistem regulisanja odvođenja otpadnih voda na području hercegnovske opštine.

Posao vrijedan 8,8 miliona eura povjeren je turskoj firmi Mass Gintaš. Kao i kolektor i postrojenje je trebalo da bude u funkciji u februaru 2014. godine, ali je potpisivanjem aneksa taj rok produžavan tri puta.

Na sistem bi trebalo da bude priključeno oko 80 odsto registrovanih potrošača u gradu i na rivijeri.

Sada su u toku radovi na kolektoru od pumpne stanice kod Forte mare preko Savine i Meljina do postrojenja u Meljinama. Na hercegnovskoj rivijeri radi se na nekoliko mjesta - na dionici u Baošićima do Hotela Maks, u Bijeloj od Hotela Delfin ka pumpnoj stanici Bijela brodogradilište i na pumpnoj stanici u Đenovićima.

Preostaje i da se završi oko 80 metara kolektora u Zeleniku od potoka Opačica do pumne stanice Zelenika. Potrebno je uraditi i priključni šahtovi.

Velaš je kazao da se na jesen očekuje završetak svih radova. Tačno prije godinu iz lokalne uprave je saopšteno da će radovi na kolektoru biti završeni do aprila ove godine.

Rokovi produžavani četiri puta

Podsjećamo da je turska firma Ćeltikćoglu na tenderu izabrana za izgradnju 33 kilometra kanalizacione i vodovodne mreže i da su radovi trebalo da budu završeni u februaru 2014. godine.

Potpisivanjem aneksa ugovora u septembru te godine rok je pomjeren za početak 2015, a potom produžen do početka turističke sezone.

Kako ni taj rok nije ispoštovan, Opština je početkom maja 2015. godine bila donijela odluku da raskine ugovor firmom Ćeltikćoglu o gradnji kolektora.

Kako bi raskid ugovora za Opštinu značio i uvećane troškove za 20 odsto, nakon analize od toga se odustalo, a radove je nastavio isti izvođač.

Bonus video: